Karo Kankus Afrikansuomalaisen ääni kuuluu...

Helsingin poliisi oppii hitaasti

  • Kuvankaappus Rajat Kiinni!- liikkeen sivulta.
    Kuvankaappus Rajat Kiinni!- liikkeen sivulta.

Helsingin poliisi on pysäyttänyt muusikko ja kehonrakentaja James Nikanderin eli Mustan Barbaarin äidin ja siskon ulkomaalaisvalvonnnan aikana perjantaina. Nikanderin äitiä ja siskoa oli vaadittu esittämään passinsa. Siviiliasuiset poliisit eivät vaivautuneet kertomaan naisille mistä syystä heidät pysäytettiin. He olivat myös väittäneen naisten varastaneen yhden heidän virkamerkeistään ja olivat myös rikkoneet Nikanderin äidin tabletin. 

 

Siviiliasuiset poliisit selvästikin olettivat naiset ulkomaalaisiksi, koska he vaativat heitä näyttämään passinsa. James Nikander on arvattavasti itse Suomen kansalainen ja mahdollisesti myös hänen äitinsä ja siskonsa. Maamme kansalaisella ei ole mitään syytä pitää passia mukanaan kävellessään kaupungilla, oli hänen ulkonäöltään tai hius- ja ihonväriltään minkänäköinen tahansa. Tavanomaiset epäillyt, kuten Rajat Kiinni-ryhmässä päivystävät, ovat jo reagoineet tapaukseen ennalta arvattavasti. Poliisi on myös kiistänyt tapauksessa olleen kyse etnisestä profiloinnista,. Kyseessä ei tosin ole ensimmäinen kerta kun Helsingin poliisin epäillään harjoittaneen profilointia kadulla kulkijoiden oletetun taustan perusteella. 

 

Tapahtuneesta on tehty rikosilmoitus ja toivottavasti tutkinta aloitetaan. Meillä kaikilla on oikeus kulkea kaduilla ilman että meidät pysäytetään vain siksi, ettemme näytä tyypillisiltä kantasuomalaisilta. 

Lähteet: 

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/musta-barbaari-kertoo-facebo...

http://yle.fi/uutiset/poliisin_tehostettu_ulkomaalaisvalvonta_joutuu_sel...

 

Muokkaus: Toinen lähteistä jäi pois epähuomiossa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (212 kommenttia)

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Ulkomaalaisvalvonnassa käytetään tottakai etnistä profilointia käytännössä, eli kenttätyössä. Vai uskooko joku ihan aikuistenoikeasti, ettei näin meneteltäisi?!! Halooo.

Tottakai poliisi tarkistaa esim. irakilaisen oloisilta henkilöiltä edellytyksiä maassaoloon systemaattisemmin kuin suomalaisen oloisilta. Itsentäänselvyys.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kohteeksi vain joutui tällä kertaa ilmeisesti ainakin yksi syntyperäinen suomalainen, eli Nikanderin sisko. Ymmärrettävästi sellainen voi jäädä vaivaamaan.

Poliisin omat ohjeet sitä paitsi kieltävät pelkkään ulkonäköön perustuvan etnisen profiloinnin, passin kysymiseen pitää olla muitakin syitä. Tällä hetkellä saatavien tietojen perusteella mitään erityisempää syytä ei näytä olleen.

Reijo Jokela

"Kohteeksi vain joutui tällä kertaa ilmeisesti ainakin yksi syntyperäinen suomalainen, eli Nikanderin sisko. Ymmärrettävästi sellainen voi jäädä vaivaamaan".
Eikös tuo poista sitten tämän etnisen profiloinnin mahdollisuuden, kun kerran noita papereita on valvonnan puittetissa ihan syntyperäisiltä suomalaisiltakin kysytty?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #82

Ei tietenkään poista, mikäli syynä on ollut heidän ulkonäkönsä.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Tuossa facebook-ryhmässä, jonka seinältä blogisti oli ottanut kuvakaappauksen, näyttää vallitsevan se harhaluulo, että kansalaisen olisi kyettävä pyydettäessä todistamaan henkilöllisyytensä. Tämä käsitys on kai aika yleinen, mutta käsittääkseni kenenkään ei tarvitse Suomessa kantaa papereita mukanaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kai nyt sentään poliisi saa henkilötunnusta kysyä? Näyttäisi äkkiseltään siltä, että Jameksen sisko on provosoinut poliisit käyttämään kovia otteita? Täytyy kuitenkin odottaa tutkinnan tulosta.

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Saa kysyä, mutta sun ei ole pakko kantaa papereita mukanasi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Nikanderin sisar kieltäytyi ensin näyttämästä passiaan ja sitten kysyi miksi siviiliasuinen poliisi ylipäätään passia heiltä kyselee? Jos poliisi provosoituu noin vähästä niin heillä on kenties peiliin katsomisen paikka.

Poliisien olisi sitä paitsi pitänyt kertoa miksi he halusivat nähdä heidän passinsa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

Me emme tiedä, mitä muuta mahdollisesti on tapahtunut.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #8

Olitko Karo itse paikalla, vai mistä tiedät noin tarkasti tapahtumien kulun ja poliisien motiivit työssään?

Kaisa Kaukonen Vastaus kommenttiin #8

Morjes! jos alat kirjottamaan että poliisien olsi pitänyt kertoa syy miksi haluaa nähdä passiin..niin sit seuraavan kerran ku kirjotat niin käy ekaksi tarkastamassa lainsäädäntö..itseasiassa niillä on AINA POIKKEUKSETTA oikeus tarkastaa ihan kenen henkilöllisyys,asuinpaikka jne jne niin heidän PYYTÄESSÄ.Jos et anna passia tms alat vastustamaan, poliisiviranomaisella on LUPA ottaa henkilö kiinnipidetyksi siksi aikaa kun edellämainitut seikat on selvitetty.Näin se menee.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #122

Selvittelin asiaa hieman ja niinhän se taitaa olla. Poliisilla ei ainakaan poliisilain perusteella ole velvoitetta kertoa miksi he haluavat nähdä henkilöllisyystodistuksen. Se ei tosin välttämättä ole aina kiellettyäkään.

Sen sijaan poliisilla nimenomaan EI ole oikeutta tarkastaa sattumanvaraisesti kenen tahansa tapaamansa henkilöllisyyttä, asuinpaikkaa yms. Siihen täytyy olla perusteltu syy ja syyksi ei riitä pelkästään se että on jonkun mielestä ulkomaalaisen näköinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #143

Karo, nyt taidat olla väärässä tuossa kannanotossasi.

Ensinnäkin ulkomaalaislain 129a - 129b§:issä on esitetty määräykset valvonnan suorittamisesta.
129b §; "Poliisilla ja rajavartiolaitoksella on ulkomaalaisvalvontaa varten, jos se on perusteltua ulkomaalaisen henkilöllisyyden, kansalaisuuden, maassaolo-oikeuden tai työnteko-oikeuden selvittämiseksi, oikeus:

1) saada valvonnan kohteelta tiedot ja tarkastaa tarvittavat asiakirjat hänen henkilöllisyydestään ja kansalaisuudestaan sekä oikeudestaan oleskella maassa ja tehdä työtä;"

Nimittäin poliisi on IL:lle kertonut lähemmin perjantaina suoritetusta ulkomaalaisvalvonnasta.

"- Lähtökohtaisesti tapaukset selvitetään aina puhuttamalla ja mahdollisimman pitkälti yhteisymmärryksessä, mutta mikäli henkilö niskoittelee vastaan, voi tästä seurata myös sakko tai hänet voidaan ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi, Helminen toteaa."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071121891402_u...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #168

Lainaus iltalehden artikkelista:

"Valvonnan kohteeksi valikoituminen ei saa missään tapauksessa perustua henkilön fyysiseen ominaisuuteen, kuten ihonväriin tai henkilön vakaumukseen."

Tässähän puhutaan siitä miten poliisi on olettanut ulkomaalaiseksi jonkun, joka ei sitä ole.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #175

Toisaalta, jos poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvontaa, kai niitä papereita saa kysyä myös muilta, kun kantasuomalaisen Jukolan Juhanin näköisiltä? Tämä etnistä profilointia koskeva kommentointi kun alkaan vaikuttaa siltä, että hyväksyttävää on vain käänteinen etninen profilointi, eli papereiden kysyminen ainoastaan näiltä Männistön Venloilta ja Jukolan Jusseilta.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #195

Ei vaan niin yleistä profiilia kuin ulkonäkö ei saa käyttää valintaperiaatteena.

Se johtuu siitä, että Suomessa olevista ulkomaalisita vain n 20-30 % poikkea suomalaisita eli valvonta kohdituu vain erirotuisiin

Esim rajavalvonnassa tehdään profilointia, mutta se koskee kaikki, myös kantasuomalaisia ja silloin ei ole kysymys etnisestä profiloinnista, koska kaikki ovat samalla viivalla ja valitaan samoin kriteerein, jotka eivät liity ulkonäköön

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #199

Uutisethan eivät kerro, keneltä muilta ja minkä näköisiltä muilta papereita on kysytty. Nyt on puututtu vain siihen, että papereita on kysytty näiltä barbaarin sukulaisilta siinä hengessä, että sitä ei olisi saanut tehdä. Jos tätä pidetään kiellettynä, kyllä siinä on kysymys tuosta käänteisestä etnisestä profiloinnista.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #143

Otat suoraan faktana sen mitä toinen osapuoli on asiassa sanonut. Sen jälkeen kirjoitat täyttä puutaheinää poliisien oikeuksista ja kerrot tutkineesi asiaa jälkikäteen...

Mitä se Mark Twain sanoikaan:

"It is better to keep your mouth closed and let people think you are a fool than to open it and remove all doubt."

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #169

Mikäs blogiin kirjoittamani juttu oli puutaheinää?

"Komisario Korpela ei tunne vielä tapahtumien kulkua tarkasti.

”Periaatteisiin kuuluu kyllä vastata, miksi papereita kysellään”, hän kuitenkin kertoo."

http://www.hs.fi/kaupunki/a1468117067726?jako=91d1...

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #174

Uppoat vain syvemmälle.

Lue yst. tuo kommenttini kokonaan. Myös se mitä Mark Twain sanoi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #178

Kerro yst. mikä väite on puutaheinää?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #179

Väännän nyt vielä rautalangasta. Vastauksessani kommenttiisi totean, että:

A) blogissasi otat toisen osapuolen kertoman sellaisenaan totena (mihin unohtui vanha tuomarin ohje; audiatur et altera pars?)

Ja

B) "viittasin" yllä olevaan kommenttiisi ja sitä edeltäviin, jossa kirjoitat täyttä "mutu-hömppää" poliisin oikeuksista.

In summary -osa taasen lainaa Mark Twainia, jonka lainauksen/sisältämän viisauden osoitit hyvinkin todeksi.

Sapienti sat.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #187

Vaikka tekstin lopussa kerron että tapahtuneesta on tehty rikosilmoitus ja toivon tutkinnan alkavan? Ja kyllä, Nikanderin kertomuksella on mielestäni vähintään jonkinlainen totuusarvo.

Minua ei hirveästi hetkauta pidätkö minua tyhmänä vaiko älykkäänä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Henkilöllisyyttä ei tarvitse kyetä todistamaan, mutta siihen kykenemätön voidaan ottaa kiinni henkilöllisyyden selvittämiseksi. Laki koskee kaiken näköisiä ja värisiä.

"Poliisimiehellä on oikeus henkilöllisyyden selvittämiseksi ottaa kiinni henkilö, joka kieltäytyy antamasta 1 momentissa tarkoitettuja tietoja tai antaa siinä tarkoitetuista seikoista todennäköisesti virheellisen tiedon, jos kiinniottaminen on välttämätöntä henkilöllisyyden selvittämiseksi. Kiinni otettu on päästettävä vapaaksi heti, kun tarvittavat tiedot on saatu, kuitenkin viimeistään 24 tunnin kuluttua kiinniottamisesta."

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ennen kun lähtee taas ihan laukalle tämäkin tarina niin pitäisikö odottaa pari päivää...
Totuus voi olla tarua ihmeellisempää...

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tähän täytyy suhtautua maltilla, kun asia menee vasta tutkittavaksi, mutta kieltämättä rankkaa luettavaa Nikanderin kertoma. Itse en kanna passia mukanani juuri koskaan paitsi reissatessani, joten saattaisin itsekin tyrmistyä jos minulta sitä tivattaisiin.

Mutta mitä tulee tuohon kuvituksesi - en edelleenkään tajua miten ihmiset voivat vaipua tuollaiseen mielentilaan. Eikö kukaan heidään läheisistään ole huolestuneita missä vesissä he seilaavat?

Harri Immonen

No jos Petran mielentilasta kukaan ei ole huolestunut, niin ilmeisesti mitään ei ole enää tehtävissä?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Nyt Immonen suuta soukemmalle. Vihjailut toisten kommentoijien mielentilasta eivät kuulu tähän ketjuun.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ulkomailla minultakin on kyselty passia, olivat varmaan rasisteja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mielenkiintoista seurata miten poliisi tuon selittää, jo noin on tapahtunut. Tällaisia ylilyöntejä olen odottanutkin, kun tämä turvapaikanhakijaryntäys on Suomeen ollut.

Ei välttämättä poliisi ole ollut oikein tehtäviensä tasalla, jos tuollaista tekee.

Niinkuin blogisti kirjoittaa, pitäisi ehkä tänäpäivänä jo poliisinkin tietää, että Suomessakin asuu erivärisiä ihmisä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jenkkimeininki in USE! East Side!

https://www.youtube.com/watch?v=TLRzR5UwdXo

Ollaan yhä kiinteämmin osa länsimaista arvoyhteisöä! Mahtavaa!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Vaikea tietää mikä on totuus, kun paikalla ei ole oltu. Rasisti kortti vedetään helposti, esimerkkejä on.

Toisaalta, jos aihetta on Suomessa poliisi tutkii toisten poliisien rötökset. Kaikki mikä mahdollista on käännetään muiden viaksi.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Reilu vuosi kun tässä on eri tahoilta keuhkottu, miten laittomat maahantulijat ovat ihan kaikki salskeita, nuoria asekuntoisia miehiä, niin Helsingin sinivuokot päättävät sitten kysäistä papereita yhdeltä nuoremmalta ja yhdeltä vanhemmalta naiselta. Piinkovaa profilointia, sano.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Tämä että Suomesta on tavattu pari naismaahanmuuttajaa ei kerro yhtään mitään maahanmuuttaneiden nuorten salskeiden ja asekuntoisten miesten määrästä.

Harri Immonen

Helsingin poliisi ei siis ole kysynyt muilta papereita?

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Ulkomaalaisvalvonta pysäytti minut 3 vuotta sitten lahden Sokoksella. Henkilöpaperit vaadittiin molemmilta ja ystävältäni myös rahatilanteen tarkistus. Ihmisiä tarkastetaan erilaisten havaitojen perusteella.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Karo Kankus: "Helsingin poliisi on pysäyttänyt muusikko ja kehonrakentaja James Nikanderin eli Mustan Barbaarin äidin ja siskon ulkomaalaisvalvonnnan aikana perjantaina. Nikanderin äitiä ja siskoa oli vaadittu esittämään passinsa."

Mielenkiintoinen tapa esittää, kenestä oli kysymys. Siis joistakin nimettömistä henkilöistä.

Käyttäjän markkusalomaa kuva
Markku Salomaa

Miksi papereita ei voi näyttää silloin kun poliisi kysyy/vaatii sitä? Ei se niin ihmeellinen toimenpide ole. Silloin ei tarvitisisi itkeä kaikkissa iltapäivälehdissä.

Olli Nurmi

Itse en todellakaan näyttäisi mitään henkkareite kenellekään siviilipukuisille poliisille ennen kuin he ovat näyttäneet virkamerkkinsä, todistaneet henkilöllisyytensä ja kertoneet mihin tarvitsevat minulta henkkareita.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Poliisilain pienimmän haitan periaate tuskin toteutuu jos henkilön kysyessä syytä häneen kohdistettuun poliisitoimeen lyödään rautoihin sen sijaan, että kerrottaisiin mistä on kysymys.

En minäkään itkisi iltapäivälehdissä, mutta hallintokantelu lähtisi vetämään heti kun mahdollista. Varsinkin jos yksityishenkilön puhelimesta tosiaan poistettiin kuvamateriaalia, on kyse jo vakavasta asiasta.

Risto Laine

"Meillä kaikilla on oikeus kulkea kaduilla ilman että meidät pysyäytetään vain siksi ettemme näytä tyypillisiltä kantasuomalaisilta."

Onhan tuo ikävä tapaus. Meillä kanta suomalaisillakin on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Täytyy muistaa sekin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Aivan, minkä lisäksi kansalaisilla on kansalaisvelvollisuuksia.

Harri Immonen

Ja vihervasemmistokansalaisilla tuntuu olevan erityisesti kansalaistottelemattomuusvelvollisuuksia.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #115

Oliko mitään asiallista sanottavaa aiheesta, vai tulitko vain aukomaan päätäsi?

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #121

Puhuin faktoista. Vasemmisto erityisesti on kunnostautunut kansalaistottelemattomuudessa. Sinähän edustat vasemmistoa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #132

Immonen, menehän nyt jonnekin muualle sönköttömään.

Harri Immonen Vastaus kommenttiin #152

Eli faktapuheeseen mielestään nojaava K ei ollutkaan kiinnostunut faktoista, kun ne eivät ole mieleisiä?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #159

K ei ole kiinnostunut väittelemään kanssasi toissijaisista asioista, eikä hän pidä siitä että ohjaat keskustelun hänen henkilöönsä blogin aiheen sijasta. Se on moro nyt joksikin aikaa.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin Vastaus kommenttiin #159

Mitä vittua sinä sönkötät, Harri?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #182

Harri ei nyt pysty vastaamaan. Hän on toistaiseksi banaanisaarilla.

Käyttäjän tomminummelin kuva
Tommi Nummelin Vastaus kommenttiin #188

No se on kyllä ihan oikein. Ihme vänkäämistä, perkele.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

15#

Olisi mielenkiintoista tietää mitä ne havainnot ja perustelut tälle pistotarkastukselle olivat?

17#

Liisa Polameri, en ikävä kyllä tiedä minkä nimisiä James Nikanderin äiti ja sisar ovat. Se ei myöskään käy ilmi mtv:n jutusta saati Nikanderin facebook-päivityksestä.

Kaksi kommentoijaa ehtikin jo mainita rasismin ennen kuin meikäläinen kerkesi. Siitäkin tässä tapauksessa voi olla kyse, etenkin kun muistamme eräiden politiikkoina toimineiden Helsingin poliisissa työskennelleiden mielipiteitä, mutta kuten kommenteissa todettiin on asioiden edelle turha kiirehtiä. Katsotaan eteneekö asia tutkintaan asti, niin tiedämme toivottavasti enemmän.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Minut tarkistettiin joitakin vuosia sitten, Helsingin lentokentän terminaalissa päästä jalkoihin syytä mainitsematta. Sama toistui palatessa vieraillun maan terminaalissa. Silloinen käkkärä tulkkani tuskin vaikutti asiaan. Joku koneessa epäili kuitenkin, että ehkä muistutin jotain etsintäkuulutettua henkilöä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

K.K:".. mutta kuten kommenteissa todettiin on asioiden edelle turha kiirehtiä."

Ja meinaat ettei tämä koko blogi jo ollut sitä?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150193

Poliisilla on lupa selvittää henkilön henkilöllisyys mikäli on oletettavissa että tämä on luvatta maassa.

Ja kuinka ulkomaalaislakia voi ylläpitää ilman lainkaan etnistä profilointia? Pitäisikö poliisin tuhlata resurssejaan suomiverkkarisen, kossu takataskussa kulkevan pekka perusjätkän henkilöllisyyden tarkistamiseen jottei kukaan loukkaannu?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Tuskinpa Mustan Barbaarin perheenjäsenet ovat olleet maassa luvatta.

Ehdotuksesi on ihan hauska ja tasapuolinen, mutta tuskin kovin käytännöllinen. Ongelmahan etninen profilointi on vain silloin jos ihmisten papereita tarkastellaan vain sillä perusteella, että he eroavat valtaväestöstä.

Poistin muuten Jarmo Makkosen kommentin numero 23. En kuolemaksenikaan keksi miten poliisin pistotarkastukset rattijuoppojen kiinnisaamiseksi liittyvät blogin aiheeseen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Uskallan väittää että vähintään 70% laittomasti suomessa olevista eroaa etnisyydeltään valtaväestöstä. Mutta tosiaan, pitäisihän ihan yleissivistyksen vuoksi jokaisen suomalaisen tunnistaa mustan barbaarin äiti ilman kysymyksiä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #30

Pointti nyt on se, ettei poliisin pidä kysyä maan kansalaisilta tai täällä pysyvästi asuvilta henkilöpapereita kadulla pelkän ulkonäön ja/tai oletetun etnisyyden perusteella.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #35

K.K:"..ettei poliisin pidä kysyä maan kansalaisilta tai täällä pysyvästi asuvilta henkilöpapereita kadulla.."

Ja vtustako se tietää onko ne tämän maan kansalaisia, tahi asuvatko täällä, jos ei niiltä kysytä papereita?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #39

Niementaus, sinun voi olla tätä vaikea ymmärtää, mutta kirjoituksen pointtihan oli se että ainakin yhdeltä syntyperäiseltä suomalaiselta (luullakseni) kysyttiin passia ja hänen oletettiin olevan ulkomaalainen. Ymmärrät varmaan, että me saatamme kokea tuollaisen loukkaavana.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #42

"Niementaus, sinun voi olla tätä vaikea ymmärtää, mutta kirjoituksen pointtihan oli se että ainakin yhdeltä syntyperäiseltä suomalaiselta (luullakseni) kysyttiin passia ja hänen oletettiin olevan ulkomaalainen. "

(luullakseni)... ollaan ns. suolla...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #49

Tuo taisi olla minulta vähän ylivarovaista. Nikanderin sisko on todennäköisesti syntynyt Suomessa kuten hänkin.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen Vastaus kommenttiin #51

Niinpä, "todennäköisesti"...

Mikä tässä jutussa on nyt varmasti tapahtunutta?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #55

Helsingin poliisi on varmasti vaatinut kahta maassamme vakituisesti asuvaa naishenkilöä esittämään passinsa julkisella paikalla.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #42

Karo, alkaa tuntumaan että etsit vain syytä loukkaantua jostakin ja tartut siksi lillukanvarsiin. Poliisi ei voi olla varma kuka on kansalainen ja kuka ei ilman että tarkistavat. Mielestäni on hyvä että tarkistavat, paperittomilla ei ole suomessa mahdollisuutta lailliseen toimeentuloon joten lähes poikkeuksetta päätyvät ihmiskauppaan, harmaasen työhön tai rikolliseksi. Ja pakolaiskriisin aikana paperittomia katoajia suomessa on enemmän kuin koskaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #50

Alkaa tuntua siltä, että vänkäät vastaan pelkästä vänkäämisen ilosta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #42

K.K:"Niementaus, sinun voi olla tätä vaikea ymmärtää,.."

Uskaltaisin melkein väittää, että isoimpana "vikanani" on se, että yritän yleensä ymmärtää kumpaakin osapuolta. Se sitten aiheuttaa välillä jotain ristiriitoja.
Kuitenkin tällä hetkellä (minusta) tuntuu kummalliselta, kun KK saapuu valkella ratsullaan ja julistaa poliisien paskuutta ja on valmis myötäloukkaantumaan kokonaan tuntemattomien ihmisten puolesta. Korkeintaan ihonväri saattaa olla yhdistävänä tekijänä.
Ei myöskään ole kovin vahvaa tuo tietosi tämän tapauksen kohdalla, vaan perustuu suunnilleen "luullakseni" tuntemuksiin.
Loukkaavana voi pitää ja eri asioista ihmiset arbuusin nenäänsä vetääkin, mutta jos minulta poliisit papereita kysyy, niin olen yleensä ne näyttänyt. Huomattavasti kätevämpää ja välttyy monelta harmilta.

PS ja edelleen kysyn sitä, että mistä poliisi voi tietää kuka on syntyperäinen suomalainen, tahi maassa luvan kanssa, jos ei sitä kysy?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #35

Onko sinulla poliisilta saatu tieto siitä kuinka monta sinä iltana tarkistettua oli mitäkin etnisyyttä vai oletatko vain asioita?

Ja miten voi tietää että olet suomen kansalainen jos kieltäydyt osoittamasta henkilöllisyyttäsi ja hermostut kun sitä kysytään? Se on sama kuin vesiselvänä kieltäytyisin puhaltamasta ja pistäisin hanttiin kun minua yritettäisiin verikokeisiin viedä. Ja niin! Autoilijoita käsketään usein näyttämään ajokortin ja rekisteriotteen ja tätä kuulemma tapahtuu satoja kertoja vuorokaudessa ympäri suomea!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #40

"Onko sinulla poliisilta saatu tieto siitä kuinka monta sinä iltana tarkistettua oli mitäkin etnisyyttä vai oletatko vain asioita?"

En tiedä, eikä se ole olennaista otan kantaa vain tähän yhteen tapaukseen.

"Se on sama kuin vesiselvänä kieltäytyisin puhaltamasta ja pistäisin hanttiin kun minua yritettäisiin verikokeisiin viedä."

Se ei ole ollenkaan sama. Etnisessä profiloinnissa vähemmistöihin kuuluvat tai sellaisilta näyttävät määritellään rikollisiksi tai tässä tapauksessa laittomiksi maahantulijoiksi siksi että he ovat erinäköisiä kuin enemmistö maan asukkaista. Ymmärrät varmasti eron.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #45

Taas, et voi todistaa etnistä profilointia ennenkö voit osoittaa helsingin poliisin pistotarkastukset kohdistuivat pääosin mustiin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #54

Älä viitsi hyvä mies, ei minun tarvitse kirjoittaa kaikista mahdollisista poliisin mahdollisesti tekemistä etnisistä profiloinneista voidakseni puhua tästä mustaan ja ruskeaihoiseen naiseen kohdistuneesta tapauksesta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Tuota noin, siinä kohtaa kun poliisin seisauttamat henkilöt vastaavat suomeksi, kuten nämä kaksi naista tekivät, niin sen pitäisi olla jo kohtalaisen riittävä signaali.

Laittomat maassaolijat eivät juuri tätä kieltämme osaa. Maahanmuuttokriittisethän ovat itse asiassa viimeiset kymmenen vuotta urputtaneet siitä, että maassa luvallisesti asuvatkaan eivät kuulemma suostu kieltä oppimaan.

Harri Immonen

Mina oola soomalaine? Kuinka pitäisi toimia?

Pekka Heliste

Hän voi olla laittomasti maassa oleva venäläinen

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläisillä toimilla, mikäli näin on tapahtunut, poliisi luo vain turhaa vastakkainasettelua kantaväestön ja maahanmuuttaneiden välillä ja samalla ruokkii ääri-ilmiöitä, jota mm. "rajat kiinni" yhteisö edustaa. Suomen henkin ilmapiiri on muuttumassa tavalla jota en olisi vielä muutama vuosi sitten osannut ennustaa. Onko syytä kysyä, Hertta Kuusista mukaillen, että onko Suomen tie entisten itä-Eurooppalaisten maiden kuten Unkarin tai Puolan tie, toivottavasti ei.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Siis pitäisikö luvattomat maassaolijat antaa olla ja tuottaa suomelle kohtuutonta harmia harmaana työvoimana ja rikollisina?

Jore Puusa

Isäni oli evakko, tumma ja kyömynenäinen Karjalan kannakselta. Perin ulkomuodon. Olen lehtikuvaaja.
kautta aikojen olen aina ollut se ainoa -- jolta poliisi on heti kysynyt lehdistökortin. Paras case oli kuitenkin muutama vuosi Lohjanaharjua ennen olevan huoltiksen pihassa, oikealla Turkuun mennessä.
-
Oli ilta ja menenin uupuneena kaffeelle, otan aina kameralaukun mukaan.
Kuuluu skoudeauton kovaäänisestä : " Hei manne tules näyttämään mitä just varastit"
Menin ja epäinhimillisillä ponnisteluilla sain pidettyä suuni kiini ja näytin ajokortin jolloin poliisi.."mistä sä tän oot varastanu" ja kumpikin puhkesi nauramaan.
-
Isääni heiteltiin kivillä vielä 50 luvulla ryssähuutojen kanssa Liedossa Turun lähellä.
Tää on hauska kansa.

Ilkka Huotari

Mitä poliisin olisi pitänyt oppia ja mitä poliisi on tehnyt tässä väärin?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mikäli asianomaisilta on kysytty passeja pelkän ulkomuotoon perustuvan etnisen profiloinnin perusteella on se väärin. Helsingin poliisin olisi pitänyt ottaa oppia tästä jo huhtikuussa, kun asiasta heille huomautettiin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Jos syyn kysyminen passintarkastukseen johtaa rautoihin, niin kyllä siinä jotain väärin on tehty.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Mitä poliisien pitäisi oppia" No, lukemaan ja kirjoittamaan, ettei tarvitsisi kulkea kahden, josta toinen osaa lukea, toinen kirjoittaa.

Ilkka Huotari

Eiköhän ne osaa lukea ja kirjoittaa.

Olisi hyvä saada selville, että mitä tässä on tehty väärin, koska somen lynkkausjoukkojen vihanlietsonta ja ennenaikaiset johtopäätökset ovat johtaneet jopa ihmishenkien menetykseen...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Poliisien omien ohjeistustenkin mukaan etninen profilointi on kiellettyä.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä Vastaus kommenttiin #37

Huoh, siis koko uutisjutun mukaanhan kaksi sinä iltana tarkistetuista ihmisistä oli mustia. En tiedä voidaanko sen mukaan vielä syyttää etnisestä profiloinnista

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #43

Kyllä voidaan, sillä etnisen profilointi perustuu ulkonäköön liittyviin asioihin, kuten ihon-tai hiustenväriin.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #37

Eihän me tiedetä tarkkaan, miksi heiltä kysyttiin passeja (vai henkilöllisystodistuksia?).

Ei varmaan ole niinkään, että tummaihoiselta ei saisi kysyä passia/henkkaria.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #44

Ei tiedetä ei kun poliisit eivät tietojen perusteella suostuneet kertomaan. Henkilöllisyystodistusta saa kysyä oli ihonväri mikä hyvänsä, mutta sitä ei kuitenkaan saa kysyä esim. pelkän ihonvärin perusteella.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #47

Onko heillä velvollisuus kertoa, miksi he kysyivät sitä?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #48
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #52

Olisi hyvä tietää tarkemmin. Ja riittääkö ylimalkainen syy, kuten "ulkomaalaisvalvonta" vai pitääkö antaa ihan seikkaperäinen selvitys?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #57

Niin olisihan sitä hyvä tietää ja netistähän tieto usein löytyy jos viitsii etsiä.

Jos siviilipoliisit tarkastaisivat ihmisten papareita paikassa, jossa on aiemmin havaittu paperittomia maahantulijoita niin tarkastus olisi kai täysin laillinen. Sitä emme tiedä oliko poliiseilla syytä epäillä alueella olevan paperittomia. Joka tapauksessa he kuitenkin tivasit päivityksen perusteella aggressiivisesti papereita kahdelta hyvin suomea puhuvalta naiselta, kuten Jussi Jalonen kommentissaan huomautti.

Kyllä heillä siinä vaiheessa olisi pitänyt kellojen alkaa soida.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Eli Arto ei luota poliisiin...
Ketä soitat apuun kun on hätä? Animalia? EVR? Autoliiton radikaalisiipi? Jasper Pääkkösen?

Suosittelen poliisille rekisteriä henkilöistä jotka kokoajan herjaa ja vit&uilee heille.
He ovat siis kertoneet etteivät tarvitse yhteiskunnan suojelusta.

Eli jos esim. "anarkisti" soittaa niin kylmästi puhelu ohjataan "bitti-avaruuteen".

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Suosittelet poliisia pitämään laitonta henkilörekisteriä?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

En pidä mukanani passia Suomessa koska jos se sattuisi katoamaan niin sen uusiminen olisi aika iso homma. Toki passin etusivun kopiota voisin alkaa pitämään taskussa minäkin.

Ajokortti on aina mukana koska se mahtuu lompakkoon ja ei ole vaarassa kadota niin herkästi. Mutta ajokorttihan ei todista muuta kuin että minulla on Suomessa ajo-oikeus - kansalaisuutta se ei todista.

Poliisilla on oikeus kysyä henkilöllisyyttäni mutta ymmärtääkseni heidän tulee ilmoittaa syy kysymykseen.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Poliisin ulkomaalaisvalvonnan tehtävänä on selvittää, onko henkilöiden maassaoloedellytykset kunnossa. Valvonta kohdistetaan tietenkin ulkomalaisilta vaikuttaviin ihmisiin. Minusta ei ole mitään syytä provosoitua siitä, että poliisi tekee työtään - hyvää työtä. Poliisi tekee työtään meidän kaikkien turvaksi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Facebook-päivityksen perusteella poliisi on ollut tarpeettoman kovakourainen ja säikäyttänyt nuo kaksi naista pahanpäiväisesti. Minusta kyseessä ei ole mikään pikku juttu, mutta ehkä niiden, joihin todennäköisesti ei tulla koskaan etnistä profilointia kohdistamaan, onn tätä asiaa hankalampi ymmärtää. Ainakin omakohtaisesti.

Kuten sanottua pelkästään etniseen profilointiin perustuva ulkomaalaisvalvonta on kielletty poliisin omissa säännöissäkin.

"Etninen profilointi ulkomaalaisvalvonnassa on kuitenkin kielletty eli tarkastukset eivät saa perustua pelkästään tarkastettavan henkilön fyysisiin ominaisuuksiin kuten ulkonäköön eivätkä ihon tai hiusten väriin."

https://www.poliisi.fi/tietoa_poliisista/tiedottee...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Taidanpa laittaa muuten kommentoinnin kiinni yön ajaksi.

Muokkaus: Kommentit ovat taas auki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Poliisilla on oikeus tarkistaa henkilöllisyys kadulla kävelevältä ihmiseltä, jos hänellä on jokin yksittäinen yksilöity tehtävä, jota hän on suorittamassa. Yleisesti ottaen poliisilla ei ole moista valtaoikeutta Suomessa.

Käsilaukkujen tai taskujen tutkiminen sen sijaan edellyttää perusteltua rikosepäilyä.

Veikkaan, että poliisi tulee olemaan tässä keississä hyvin heikoilla, kun asia menee eteenpäin.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Helsingin poliisi käytti liikennevalvonnassaan etnistä profilointia jo vuonna 1990, kun pysäytti Fiatini 3 kertaa saman illan aikana ja kysyi vielä joka kerralla paperit. Mitä luulet, oliko kyseessä yksittäinen, etukäteen suunniteltu ja yksilöity "kiusaa köyhää teekkaria"-virkatehtävä? Olisikohan kannattanut vain rohkeasti jatkaa matkaa? Saisikohan tuosta ihmisoikeuskysymyksen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Autoa kohtaan tuskin voidaan katsoa harjoitettavan etnistä profilointia.

Ja autonhan poliisi saa pysäyttää sekä myös pyytää puhaltamaan ja näyttämään ajokorttia ilman erityistä syytä. Se on eri asia kuin jalankulkijan pysäyttäminen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #71

Jalankulkijatkin ovat liikennettä silloin. Ja polkupyöräilijät. Ja hevoset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #76

Poliisilla ei kuitenkaan ole jalankulkijan pysäyttämisoikeutta ilman perusteltua rikosepäilyä tai erityisen tehtävän suorittamista.

Jalankulkijan voi kyllä pysäyttää, jos hän kävelee punaisia päin t.m.s.

Minut otettiin aikoinaan yöllä kiinni siviilipukuisten poliisien toimesta Helsingin Rautatietorin vierestä, kun läheiseen kahvilaan Kaivokadun toisella puolella oli murtauduttu ja paikalta nähty pakenevan henkilö, jonka tuntomerkit poliisien mielestä olisivat voineet sopia minuun.

Poliisit olivat sen verran nahkarotsigangstereiden näköisiä, että ensimmäinen reaktioni oli lähteä juoksemaan karkuun. En päässyt alkua pitemmälle, kun kaksi kättä oli tukevasti "nelsonissa". Minut työnnettiin autoon ja vasta siellä näytettiin virkamerkit. Kun henkilötietoni oli varmistettu, tiedot tarkastettu puhelimella keskusrekisteristä ja hiukan keskustelimme lisää, niin he pyytelivät anteeksi ja ajoivat minut autolla kotiini.

Kaisa Kaukonen

Mä taas en veikkaile vaan tiedän et toi on ihan laillinen toimenpide
kun on kieltäytynyt esittämästä henkilötietoja poliisiviranomaiselle.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Poliisilla on velvollisuus kertoa kansalaiselle, miksi häneen kohdistetaan poliisitoimi. Poliisilain pienimmän haitan periaatteen mukaan poliisin olisi pitänyt kertoa syy paperien vaatimiseen ja kokeilla näytetäänkö ne sitten sen sijaan että vastaamisen sijaan lyödään rautoihin.

Mutta ehkä eivät kehdanneet vastata tekevänsä ulkomaalaisvalvontaa kun vastasivat selvällä suomenkielellä. Ymmärrettävää, muttei hyväksyttävää.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Henkilöllisyyden tarkistaessa poliisi olisi tietysti kysyttävä onko teidän suvussa julkkiksia taikka eliittiin kuuluvia henkilöitä.

Vanhempi polvi muistaa 80 luvulta miten silkkihanskoin kohdeltiin rötöstelevä presidentin vävy.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Oletko tullut ajatelleeksi etteivät James Nikanderin äiti ja sisko välttämättä halua erityistä julkisuutta? Se selittäisi miksi Nikander on itse kertonut asiasta julkisuudessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Miksi James Nikander ei kunnioita sukulaistensa tahtoa ?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #69

James Nikander on jo valmiiksi julkisuuden henkilö. Tuskin hän on luvatta asiaa kertonut eteenpäin. Sukulaiset taas eivät välttämättä halua esiintyä omilla nimillään.

Niin kaun kuin tällaisia tapauksia esiintyy niistä on puhuttava. Vaikka moni ei näistä haluaisi kuulla.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #72

Tosiaan, nuo sukulaiset eivät tahtoneet kertoa omia nimiään edes poliisiviranomaisille !

Karo Kankus, nyt alkaa sinulla selittelyt mennä jo naurettavuuksiin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #73

"Karo Kankus, nyt alkaa sinulla selittelyt mennä jo naurettavuuksiin."

Pekka Toivanen, se joka sanoo ensin on ite.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #80

Karo Kankus,

Käytä edes sinä oikeita nimiä . Pekka Toivonen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #84

Myönnän virheeni. En silti alkaisi saarnaamaan käytöstavoista toisen blogissa, kun olet ensin päättänyt vähätellä toista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #88

Karo Kankus,

Ole kiltti ja lopeta jo tuo typerä uhriutuminen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #136

Enpä taida. Minun blogini minun sääntöni.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Tähän perustuu suomen hyväveli järjestelmä.
Julkisten ja eliitin kuuluvia täyttyy kohdella eri tavalla, tuskin tuosta olisi tehty numero jos romanian kerjäläisten henkiylisyys olisi selvitty.

Tai jos olisi, otsikko olisi ”poliisit taltuttivat ammattitaidolla niskoittelevia kerjäläisiä”

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #70

Tein tästä numeron siksi koska tässä selvitettiin kahden maassa vuosia asuneen naisen henkilöllisyys ja molemmat heistä puhuivat siviilipoliiseille selvää suomea.

Tapaus saattaa kertoa paljonkin joidenkin poliisien asenteista. Eva Biaudet on myös somessa kertonut aikovansa selvittää asiaa eduskunnassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #75

Kansanedustaja Eva Biaudetille ja Karo Kankukselle tiedoksi , että eduskunta kokoontuu seuraavan kerran vasta syksyllä, 6.9.2016.

Syksyyn asti joudutte selvittämään asiaa vaan somessa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #75

"molemmat heistä puhuivat siviilipoliiseille selvää suomea"

Mistä tämä tieto on peräisin? Ei ainakaan Barbaarin facebook kirjoituksesta taikka asiaa käsittelevästä uutisesta.

Jos en aivan sokea ole niin ensimmäisenä väitteen suomenkielen puhumisesta esitti hra Jussi Jalonen, jolla varmaan on asiasta tarkempaa tietoa...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #79

Uskoisin ainakin Nikanderin siskon osaavan suomea ja miksei äidinkin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #81

Onko mahdollinen kielen osaaminen peruste myös jättää virolaiselta paperit katsomatta vai tuleeko tässä tilanteessa kohdella ihmisiä eritavoin ihonvärin perusteella?

Onko oletuksena siis se, että suomenkieltä taitavalla on aina maassaolon edellettytykset kunnossa? Ei mahdollisia maahantulokieltoja tms jos vaan osaat kieltä?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #85

Sujuva suomen kielen taito on varmasti todella yleinen paperittomien maahantulijoiden keskuudessa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #87

Ulkomaalaisvalvonnalla pyritään tavoittamaan ihmiset joilla ei ole maassaolon edellytykset kunnossa. Ei ainoastaan näitä laittomiksi siirtolaiksi muuntuneita turvapaikanhakijoita.

Kuten Vihreiden lehti kertoo on ulkomaalaisvalvonta tavoittanut satoja maahantulokiellossa olevia virolaisia. Olisiko heiltä pitänyt jättää paperit tarkastamatta vain sen takia että mahdollisesti puhuvat suomea?

Vai tulisiko ihmisiä kohdella eritavoin riippuen ihonväristä tai muusta ulkoisesta seikasta?

Kuten poliisitarkastaja lehdelle kertoi, myös suomalaisia joutuu ulkomaalaistarkastuksen kohteeksi.

Eikö ole tasa-arvon ajatuksen mukaista, että poliisi hoitaa tehtävän loppuun samalla tavalla riippumatta asiakkaan ominaisuuksista tai taidoista?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #91

"Eikö ole tasa-arvon ajatuksen mukaista, että poliisi hoitaa tehtävän loppuun samalla tavalla riippumatta asiakkaan ominaisuuksista tai taidoista?"

On, siksi poliisin ja viranomaisten ei tule pysäyttää ja tarkastaa ihmisiltä papereita pelkästään ulkoisten seikkojen perusteella.

http://kioski.yle.fi/omat/oikeustieteen-professori...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #93

No mutta eihän ne niin ole voineet toimiakkaan mikäli virolaisiakin on tavoitettu.

Ja kuten jo sanoin, "vain ulkoiset seikat" ei ole kyseessä koska valvontaa suoritetaan ensin harkiten alueet joilla tarkastusta suoritetaan. Helsingin ydinkeskustassa on mahdollisuudet tavoittaa laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia. Virolaisia, venäläisiä, ynnämuita.

Ei voi olla oikein, että vain ruskeilta tai muuten valtaväestöstä ulkoisesti poikkeavilta ei voida tarkastaa papereita... Koska "etninen profilointi".

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #95

"No mutta eihän ne niin ole voineet toimiakkaan mikäli virolaisiakin on tavoitettu."

Ovat he voineet toimia niin tässä tapauksessa, varmasti emme sitä vielä tiedä.

Helsingin ydinkeskustassa liikkuu varmaan enemmän maassa laillisesti oleskelevia ja täällä syntyneitä, kaiken värisiä ja kokoisia.

Perustelluksi syyksi valvontaan ei välttämättä riitä arvelut siitä, miten laajalta alueelta voi löytyä paperittomia. Voidaan tarvita myös esimerkiksi vihjeitä tai tarkempia tuntomerkkejä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #99

"Emme pysäytä satunnaisesti. Mutta jos meillä on vihjeitä tai analyysia, että tietyllä alueella on luvattomasti maassa oleskelevia ihmisiä, tarkastukset voi kohdentaa sillä alueella oleviin ihmisiin." Poliisitarkastaja Mia Poutanen Vihreä Lanka lehdelle.

Onko joku syy olettaa ettei poliisin analyysin mukaan alueella jossa tämä sattumus tapahtui nimenomaan olisi luvattomasti maassa oleskelevia ihmisiä?

Mummotunneli on kuuluisa ainakin taskuvarkaistaan, tapahtuma sattui kyseisen kujan edustalla.

Taskuvarkauksien tekijät ovat käytännössä lähes pelkästään ulkomaalaisia ammattilaisia, sanoo rikosylikonstaapeli Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Että oisko tossa kenties syytä painottaa ulkomaalaisvalvontaa juuri siihen missä poliisi sitä tekikin...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #135

Ulkomaalaisvalvonnasta päästiinkin jo taskuvarkaisiin. Poliisi ei edes omien sanojensa mukaan ole etsinyt alueelta taskuvarkaita. Muutenkin tämä alkaa mennä ohi aiheen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #140

Öh.. Etkö ymmärrä asia yhteyttä? En ole sanonut että poliisi olisi etsinyt taskuvarkaita.

Sanoin että tapahtuma on sattunut sellaisessa paikassa jossa tehtaillaan taskuvarkauksia. Tämä on poliisille syy keskittää ulkomaalaisvalvontaa alueelle, ilman "etnistä profilointia", koska suurin osa taskuvarkaista on ulkomaisia ammattilaisia.

Nämä on näitä vapaanliikkuvuuden mukanaan tuomia vitsauksia.

Poliisi tulee saamaan vielä lisää oikeuksia kaikenlaiseen kyttäämiseen ja oikeuksien kaventamiseen kunhan hedelmä kypsyy lisää...

Tämä on tilattu. Nauttikaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #146

Etnistä profilointia se olisi siinäkin tapauksessa, vaikkakaan ei silloin syrjivää sellaista. Poliisi ei kuitenkaan toistaiseksi puhunut mitään taskuvarkaista tämän tapauksen yhteydessä, vaan ainoastaan ulkomaalaisvalvonnasta. Mistän ei voi päätellä poliisin etsineen viime perjantaina etsineen nimenomaan ulkomaalaisia taskuvarkaita.

Poliisi saa sellaiset oikeudet vain jos ne heille annetaan. Itse olen optimistisempi ja uskon ettei poliisille nnaeta valtuuksia tehdä ihan mitä tahansa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #151

En ole sanonut että poliisi olisi etsinyt taskuvarkaita.

Alueella tavattava rikollisuuden laji kertoo kuitenkin omaa kieltään Suomeen kuulumattomien ulkomaalaisten esiintymisestä. Esiintymä kattaa melko laajasti koko ydinkeskustan alueen.

Poliisin ulkomaalaisvalvonnalla pyritään löytämään tänne kuulumattomat henkilöt.

Poliisien oikeudet tulevat entisestään lisääntymään eri osa-alueilla. Tätä kehitystä tulee seuraamaan väkivaltaisen äärivasemmiston nousu myös Suomessa. Saksassa se on jo alkanut liikehtiä.

Vastauksena siihen ilmiöön kiristetään lisää..

Läntinen arvoyhteisö toimii siten. Sitä me halutaan. Muutoin ei toimittaisi kuten toimitaan...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #157

Nimenomaan perusteetonta etnistä rpofilointia minä ja moni muu ei halua. Puhut vain omasta puolestasi, mikäli sellaista toivot.

Taskuvarkaista ei tämän tapauksen yhteydessä ole mitään puhuttu, eivätkä taskuvarkaat ole näin ollen millään tavalla olennaisia keskustelussamme. Toivon ettet enää vedä taskuvarkaita mukaan tähän.

Mikäli välttämättä haluat taskuvarkaista puhua, nin pyydän sinua tekemään se jossakin muualla.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #164

Sanoit kommentissasi aiemmin:

"Jos siviilipoliisit tarkastaisivat ihmisten papareita paikassa, jossa on aiemmin havaittu paperittomia maahantulijoita niin tarkastus olisi kai täysin laillinen. Sitä emme tiedä oliko poliiseilla syytä epäillä alueella olevan paperittomia."

Ulkomaalaisvalvontaa ei tehdä vain "paperittomien" takia.

Alueella jossa tilanne sattui on aiemman kokemuksen mukaan toiminut ulkomaisia "ammattirikollisia". Poliisin tälläisillä alueilla suorittama ulkomaalaisvalvonta on suotavaa. Sanojasi lainaten "kai täysin laillista".

-Laittomasti maassa olevilla on suuri riski syrjäytyä ja ajautua tekemään rikoksia elääkseen sekä joutua rikollisryhmien hyväksikäyttämäksi. Tämän vuoksi on tärkeää, että maahan ei jää oleskelemaan ihmisiä, jotka joutuvat piileskelemään maan alla. Jos tällaiset ryhmät kasvavat suuriksi, voi siitä aiheutua riskejä sisäiselle turvallisuudelle, Mia Poutanen sanoo.

Ulkomaalaisvalvontaa on em syystä järkevää kohdentaa alueille joilla ulkomaisten tekemät rikokset ovat yleisiä.

Ei tästä tosiaan kannata jatkaa...

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #173

Jos alueella tehdään paljon rikoksia, niin ulkomaalaisvalvonta taitaa olla aika toissijainen juttu. Sillähän vain varmistetaan onko henkilö täällä laillisesti.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #79

Täytyy pitää myös mielessä , että " selvä suomi" saattaa muuttua alkoholin vaikutuksen alaisena epäselväksi.

Tämän tapauksen yksityiskohdat ovat ainakin toistaiseksi täysin avoimet niin käytetyn kielen, käyttäytymisen, päihteiden ym. osalta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Frerry Van, voisitko kertoa mihin rötöstelyihin presidentin vävy on syyllistynyt? Onko hänet tuomittu samasta asiasta kuin persuvaltuutettu Freddy Van? Entä jos hänkin on yrittänyt lahjoa virkamiestä, kuten toinen persuvaltuutettu Merivirta. Kumma juttu, että kotkalaisista persuvaltuutetuista löytyy varsinainen rötösherrojen klubi.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Tilannehan on siis se, että etsiessään laittomasti maassa oleskelevia ihmisiä, ei poliisi periaatteessa edes voi "etnisesti profiloida", koska maassa laittomasti oleskelee kaikenlaisia ihmisiä. Myös vaaleita, joita ulkomaalaisvalvonnalla on myös tavoitettu.

Vihreä lanka kertoo poliisin ulkomaalaisvalvonnan tavoittaneen vuonna 2014 noin 400 maahantulokiellossa olevaa virolaista. Tavoittaakseen nämä ihmiset, on poliisin täytynyt kysyä paperit myös "oletettavasti-vaaleilta" ihmisiltä. Se että papereita kysytään muunkin värisiltä, ei ole "etnistä profilointia" eikä todiste siitä.

Vain pelkkään ulkonäköön liittyvä profilointi on luvatonta.

Siksi poliisi tekeekin valvontaa hieman "laajemman analyysin" perusteella. Eli kohdistamalla valvontaa alueille joilla oletettavasti voi tavata laittoman siirtolaisen. Tällöin ei kyseessä enää ole vain ulkonäköön liittyvä etninen profilointi.

Poliisitarkastaja Mia Poutanen kertoo Vihreän langan haastattelussa että "tarkastuksen kohteeksi voi päätyä myös suomalaisia", kuten tässäkin oli tapahtunut.

Helsingin keskustan alue on varmasti alue josta laittomia siirtolaisia kannattaa etsiä, eli toimenpiteiden pohjalla oleva "alueellinen profilointi" on kiistatta asianmukaisesti harkittu.

Tilanne näyttää siltä kuin "valtaväestöstä poikkeavat" haluaisivat jonkinlaisen automaattisen "koskemattomuuden". Tässäkin keskustelussa yritetään todistella poliisin "etnisesti profiloineen" vain sillä perustein, että kahdelta ruskealta ihmiseltä on kysytty paperit.

Koska kysymyksessä on kuitenkin luonteeltaan enemmän tai vähemmän satunnaisotantaan perustuva valvonta, tulee etnisen profiloinnin olemassaoloa tutkia laajemmassa kuvassa, ei yksittäistapauksena. Varsinkin tapaus on sattunut alueella jolla voi perustellusti olettaa liikkuvan laittomia siirtolaisia.. Ja etenkin kun ei ole tietoa keiltä muilta, mahdollisesti vaaleilta ihmisiltä on tiedusteltu maassaolon edellytyksiä.

Muutoin tämän tapauksen ruotiminen ilman tarkempaa tietoa tapahtuneesta on typeryyttä.

On tietenkin aivan mahdollista että "USAn malli" on vihdoinkin rantautumassa myös tänne "läntisen arvoyhteisön" reuna-alueille ja kansalaisten kannattaa oman turvallisuutensa tähden alkaa varomaan poliisia.

Koskahan meillä nähdään ekat "Black lives matter"-tapahtumat. Tai "Mustat Barbaarit"-järjestö vastauksena rasistiseen ja etnisesti profiloivaan poliisiorganisaatioon.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Vain pelkkään ulkonäköön liittyvä profilointi on luvatonta."

Aivan, eli etninen profilointi, joka perustuu ulkonäköön, on luvatonta. Jos profiloinnille on muitakin syitä kuin ulkonäkö niin se ei ole kiellettyä. Sitä emme tiedä vielä onko niitä muita syitä ollut. Poliisi on jälkikäteen selittänyt tapauksessa olleen kyse normaalista ulkomaalaisvalvonnasta, mutta kuten kirjoitin on Helsingin poliisia aiemminkin syytetty etnisestä profiloinnista.

"Koskahan meillä nähdään ekat "Black lives matter"-tapahtumat. Tai "Mustat Barbaarit"-järjestö vastauksena rasistiseen ja etnisesti profiloivaan poliisiorganisaatioon."

Toivottavasti sellaisille ei ole tarvetta lähitulevaisuudessa ja tapausta ollaan selvittämässä mahdollisesti myös eduskunnassa saakka. Tai vähintään kirjallisella kysymykselle sisäministerille, ainakin toivon mukaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

https://fra.europa.eu/sites/default/files/fra_uplo...

Tässä ovat EU:n ohjesäännöt, tuskin te taikka Eeva Biaudet olette viitsineet perehtyä näihin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #89

Pikaisesti vilkaisten tuossa näytti olevan aika lailla samaa juttua kuin aiemmin linkittämässäni poliisin tiedotteessa.

Jukka Mäkinen

"Jos profiloinnille on muitakin syitä kuin ulkonäkö niin se ei ole kiellettyä. Sitä emme tiedä vielä onko niitä muita syitä ollut."

Mitä todisteita sinulla on siitä, että ulkonäkö olisi ollut syy oletettuun etniseen profilointiin tai yleensä mihinkään?

Sen taas tietää jokainen ajattelemaan kykenevä, väristä riippumatta, että yöllä "iltaa viettämästä" tullessa poliisille pottuilu ei kannata. Rautoihin ja putkaan siitä pääsee.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #98

Kannattaa lukea lähteenä olevat uutiset ja James Nikanderin päivitys.

Eikä tässä päivityksen perusteella poliisille niskuroitu. Nikanderin sisar vain halusi tietää miksi hänen ja hänen äitinsä pitää näyttää passit. Ei tuon takia ketään tarvitse lyödä rautoihin ja painaa maahan.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #100

Senkö takia heidät painettiin maahan? Voihan olla, että he ovat vastustaneet poliisia jotenkin, esim. kehoitusta tulla mukaan henkilöllisyyden tarkistamiseksi tms.

Reijo Jokela

Jos ihan totta puhutaan, niin laittomasti maasta olleista, jotka ovat jääneet kiinni on varmaankin 99% lähtöisin afrikasta, lähi-idästä tai afganista. Sama koskee niitä tuhansia, jotka ovat viranomaisilta kadoksissa tämä kansainvaelluksen tiimoilta.
Kun tuon perusteella suunnitellaan valvontaa, niin eikö ole ihan järkevää, että valvonta kohdistetaan ulkoisten tunnusmerkkien perusteella henkilöihin joihin nuo edellä piirteet pätevät?
Olisi varmaankin täydellisen järkevää, poliisin suorittaa ulkomaalaisvalvontaa, niin, että tietoisesti resursseista haaskattaisiin 97% tarkastamalla sellaisia ihmisiä, joiden parista noita laittomasti maassa oleskelevia ei löydy. Tämä tarkoittaisi kustannusten parikymmenkertaistumista/toimien tehokkuuden heikkenemistä samassa suhteessa.
Herääkin kysymys ovatko nämä rasismista nillittäjät todellisuudessa tukemassa laitonta maassa oleskelua.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kuten olen yrittänyt sanoa niin valvonta joka perustuu vain siihen onko joku näennäisesti kotoisin Afrikasta, Lähi-idästä tai Afganistanista on syrjivä. Ulkonäkö voi olla peruste valvonnalle ja paperin tarkastuksella, mutta se ei saa olla ainoa tai pääasiallinen peruste.

"Herääkin kysymys ovatko nämä rasismista nillittäjät todellisuudessa tukemassa laitonta maassa oleskelua."

Kysymyksesi on suoraan sanottuna melkoisen järjetön.

Pekka Heliste

Suurin osa kiinnijääneistä on venäläisiä ja baltteja, joilla on maahantulokielto

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Minusta meidän lainsäädännössäkin olisi korjattavaa sen puolesta, mitä virkamies saa kertoa ja mitä ei. Meillä on jatkuvasti uutisissa ulostuloja, joissa mielestään laittomien viranomaistoimen kohteeksi joutuneet henkilöt kertovat kohtaamastaan mielivallasta, mutta virkamiehet joutuvat olemaan hiljaa. Minusta olisi virkatoimien julkisen kontrollin kannalta perusteltua, että jos henkilö tulee asiansa kanssa julkisuuteen, niin myös viranomainen saisi antaa julkisen vastineen. Nyt meillä jää elämään vain yksi versio tapahtumista, kun virkamiehet puhuvat vain asioista yleisellä tasolla.

Jukka Mäkinen

Hei, minulla on uusi hieno idea.
Poliisin ei tarvitsisi kysellä henkilötodistuksia ulkomaalaisivalvonnassa eikä yrittää mitään etnistä profilointia, jos kaikilla, niin suomalaisilla kuin ulkomaalaisillakin, olisi ommeltuna... eiku, onks tää polku jo kokeiltu?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Olisko sinulla tarjota jotain vähän vähemmän väsynyttä heittoa?

Jukka Mäkinen

Ei nyt tällä kertaa. Yritin kyllä miettiä, mutten mitenkään saanut poliislle määrättyä valvontatehtävää yhdistettyä edes aasinsillalla brexitiin tai persuihin. Jospa huomenna onnistaisi paremmin.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

Voi kauhistus sentään mitä kamalaa sitä onkaan tapahtunut,, oikein joutunut todistamaan henkilöllisyytensä !!!

Kyllä Suomi onkin kamala maa.. Poliisikin rasisti..
Ei hyvää päivää Karo.

Suomessa on kateissa ulkomaalaisia, kadonneet johonkain minne lie.
Heitä etsitään tottakai.

Ollaan tyytyväisiä siitä että poliisi tekee työtänsä..

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

En ole tyytyväinen jos jotkut poliisit syyllistyvät syrjintään. Ihmettelen miten voit ottaa tämän asian näin kevyesti. Kyseessä on vakava asia.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari

En koe syrjinnäks ollenkaan tällaisia tapauksia.

Jos ajatellaan vaikka, että poliisilla on etsinnässä Espoossa joku kiinalainen henkilö vaikka sairauden takia pitää saada hoitoon oman terveytensä vuoks.

Minusta kiinalaiset on samannäköisiä niin etten erota heitä kyllä toisistaan jos samasta sukupuoleesta on kyse ja samasta ikähaitarista.

Pakkohan heidän olis pysäyttää kaikki jotka vähänkin muistuttaa kyseistä henkilöä..

Sama se olis kantasuomalaisten kohdalla jos samaa näköä on etsityssä kuin epäilyttävän näköisessä..

Itse oon tunti tolkulla istunut putkassa kioskimurrosta, ja putkan ovesta olevasta pienestä luukusta jotku kävi kurkkaamassa ja toteamassa syyllisyyttäni ja tunnistavatko..

Pieneltä paikkakunnalta kun oon niin kaikki tunnetaan toisemme,, eli kurkkaajatkin tunsi minut.
En silti nostanut haloota asiasta enkä syyttänyt poliisia työstään..

Vaikka todettiin etten ole ollu paikalla enkä syyllinen..

Poliisi tekee vain työtään ja siitä heille maksetaan.

Ihan turhaan meteliä nostat tästä..

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #106

Nuo voivat olla perusteltuja syitä.

Kuitenkin, James Nikanderin äitiä ja siskoa kohdeltiin heidän mielestään tarpeettoman kovakouraisesti ja asiattomasti. He ovat theneet rikosilmoituksen pahoinpitelystä ja kunnianloukkauksesta. Muitakin selvityksiä saattaa tulla.

Asia toivottavasti selvenee myöhemmin.

Käyttäjän TapaniPollari kuva
Tapani Pollari Vastaus kommenttiin #107

Ootko tosissas, että poliisi ihan vain keksi käydä yhden ihan viattomaan ihmisen päälle??

Mähän tuota en usko en varmasti.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #106

Kiinalaiset eivät ole yhetnäinen kansaa, kieliäkin on n 400 ja ulkonäkö vaihtelee sinisilmäisistä vaaleatukkaisista hyvinkin tummiin

Ja jokainen kiinalinen on yhtä yksilöllinen ulkonäöltään kuin suomalinenkin

Ja meidän perimämmessäkin on yhteistä, tänne Phjolan koukattiin Kiinan kautta

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #109

"Ja meidän perimämmessäkin on yhteistä, tänne Phjolan koukattiin Kiinan kautta"

Taisit panna muoria sutkaksi, sorry, suoria mutkaksi tuossa.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #106

"Poliisi tekee vain työtään ja siitä heille maksetaan"

Jos kansalaisen kysymys passin vaatimisen syystä johtaa rautoihin sen sijaan, että se syy kerrottaisiin, niin poliisi tekee työtään yksiselitteisesti väärin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tsekatkaapas Kansanedustaja Leena Meren (ps) Facebook-keskustelu hänen seinällään. Kansanedustaja pilkkaa Nikandereita täysin rinnoin ja olettaa tietysti että Nikander on maahanmuuttaja. Tällaistakin päättäjää on joku mennyt äänestämään.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Leena Merelle ei ole vielä tajunnut muiden kuin valkoihoistenkin voivan olla suomalaisia. Eikä hän ole MV-lehden lukijoiden tavoin viitsinyt katsoa sen verta Wikipediaa että olisi huomannut James Nikanderin syntyneen Turussa.

No, meidän täytyy muistuttaa perussuomalaisiakin tästä kunnes asia menee perille ja puhua meitä kiinnostavista ja meille tärkeistä asioista.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Eiköhän asia ole jo valjennut Merellekin, sillä puoli Twitter-valtakuntaa naamapalmuilee Meren ignoranssille parhaillaan.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Voi jopa olla ns. paljasjalkainen Turkulainen kun on syntynyt ennen Heidekenin sulkemista.

Reijo Jokela

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000101803...
Jos tässä on todellisuus tilanteesta missä asian tiimoilta ollaan, niin silloinhan on täysin järkevää painottaa valvontaa ryhmiin, jotka ulkoisesti muistuttavat niitä joista on kyse suurimmaksi osaksi. Jos valvontaa ei keskitettäisi, niin sehän olisi täydellistä monikulturismi-idiotismia. On olemassa selvä näyttö, että kyseiset rikokset painottuvat tällä hetkellä ulkonäöltään erotettaviin ryhmiin, niin voisiko joku esittää jonkin järkevän argumentin sen puolesta miksi valvontaa ei tulisi keskittää samoihin ryhmiin.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Siinäkään tapauksessa etninnen profilointi pelkän ulkonäön perusteella ei ole hyväksyttyä. Toivon ettei tätä tarvitsis enää toistaa. Tästä on olemassa sekä kansainvälisiä päätöksiä, että kotimainen syrjintälautakunnan antama päätös, joka koskee etnistä profilointia matkustusasiakirjojen tarkastuksessa.

Jos jankutat asiasta vielä niin alan vähintään poistaa kommenttejasi.

Ilkka Huotari

Miten Rajat kiinni -liike liittyy tähän tapaukseen?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielestäni moisia "ulkomaalaistarkastuksia" ei pitäisi suorittaa poliisin spontaanilla päätöksellä lainkaan olkoonpa sitten kyseessä profilointi tai ei. Sellaiset kuulostavat niin läheisiltä toimintatavoilta aiemmin kohua herättäneelle hihamerkkijupakalle ja kaikin puolin totalitaaristen yhteiskuntien valvontamenettelylle. Kyllä kadulla pitää saada kävellä rauhassa, jos ei ole ilmiselvää syytä epäillä rikoksesta.

Pekka Heliste

Meillä käy n 10 miljoonaa turistia vuodessa. Tuskinpa siinä maine matkailumaana kasvaa jos poliisi kysyy jokaiselta joka kadun kulmassa passia.

Tätäkin sattuu varmaan paljon ja turisti pitää Syuomea poliisivaltiona, mutta harva kertoo siitä täällä

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Japanissa oli ainakin vielä 90-luvulla vallalla ns. "alien registration", mikä tarkoitti sitä, että kauemmin kuin turistiviisumilla maassa oleskelevan pitää hankkia viranomaiselta kortti, jossa oli valokuva ja henkilötiedot sekä lisäksi sormenjälkikuva. Tuota "alien registration cardia" piti jokaisen ulkomaalaisen kantaa aina mukanaan kotoa poistuessaan.

Varsinkin tuo sormenjälkipakko antoi vaikutelman siitä, että maassa oleskelevia pidettiin potentiaalisina rikollisina, mutta toisaalta minulta ei viiden vuoden oleskelun aikana kyseistä korttia kertaakaan kysytty missään yhteydessä.

Jukka Mäkinen

Indonesiassa sellainen on vieläkin. Sormenjäljet tosin ovat nykyisin skannattuina sirulla. Kortti pysyy tiukasti passin välissä pöytälaatikossa, ja ajokortti saa käydä henkkarista, niin kauan kuin liikun ainoastaan täällä Balilla.

Ilkka Huotari

Meillä käy n 10 miljoonaa turistia vuodessa. Tuskinpa siinä maine matkailumaana menee jos poliisi suorittaa ulkomaalaisvalvontaa, onhan se on kaikkien rehellisten ihmisten edun mukaista, myös niiden, joilta joskus kysytään papereita, vaikka he olisivat Suomessa laillisesti.

Pekka Heliste

Olen asunut 10 vuotta ulkoamilla ja matskustellut laajasti ja useimmissa maissa olen varmasti ollut poikkeavan näköinen.

Eipä ole paljoa kyselty papereita paitsi NLssa

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #130

Mutta nyt on vähän poikkeava tilanne tuon hallitsemattoman maahantulon takia.

Lisäksi Schengen velvoittaa suorittamaan tuon valvonnan rajojen sisällä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ihmisen ihonvärin ja habituksen perusteella ei voi päätellä kotomaasta mitään. Onko sitten albiinosta tumman kautta mustaan tai Trumpin oranssiin. Laittomia maassaolijoita on varmasti myös kalpeamman spektrin osalta joten se siitä.

Ainoa etäisesti mielenkiintoinen seikka tässä on se, että jos naiset vastasivat natiivisuomeksi, oli vastaus sitten mitä vain, onko tämän jälkeiset tapahtumat poliisin mielivaltaa? (Epäilen kovasti osaako yksikään laiton maassaolija hyvää saati natiivitasoista suomea ...)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

"Ihmisen ihonvärin ja habituksen perusteella ei voi päätellä kotomaasta mitään."

Sepä se, tässähän pohditaankin sitä onko naiset otettu kohteeksi pelkän ulkonäön tai pääosin sen perusteella. Jos näin on, niin se on syrjintää.

"Laittomia maassaolijoita on varmasti myös kalpeamman spektrin osalta joten se siitä."

Varmasti on ja ainakin pari vuotta sitten he ovat varmaankin olleet enemmistössä.

Pekka Heliste

Höpö höpö. Suomessa on vaikea elää paperittomana ilman oleskelulupaa.

Nuo kadonneet ovat todellakin kadonneet myös Suomesta

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #145

Kuitenkin vihervasemmisto on puuhaamassa ilmaista terveydenhoitoa paperittomille. Ja meillä on toiminnassakin paperittomien klinikka.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #147

Se ei todista juuri mitään,asiakkaita on wen verran vähän,että laittomien määrä on vähäinen.

Ennen vanhaankin hyvinä suljettujen rajojen aikana täällä o li paperittomana ja laittomia maassaolijoita

Eikä noissa tarkastuksissa ole löytynyt kovinkaan montaa laitonta.

Ne tulevat poliisille vihjeiden kautta

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #161

"Eikä noissa tarkastuksissa ole löytynyt kovinkaan montaa laitonta."

Yksi sadasta. Onko se paljon vai vähän, riippuu miten sen haluaa nähdä.

Rattijuoppojen luvatussa maassamme puhallusratsioissa narahtaa 0,14 sadasta.. Onko se paljon vai vähän, riippuu miten sen haluaa nähdä..

Aika monet passit saa kyllä katsella jos haluaa kaikki entiset turvapaikanhakijat säilöön...

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #162

Valtaosa pn häipynyt muihin maihin tai palannut kotimaahan

Ei heitä voi täältä millään tarkastuksella löytääkään

Ja tuo 1 % sisältää kaikki ilmiannotkin

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #162

Autoilijat ovat valikoitu joukko ja tarkastus on järjestetty siten,ettei pakoon pyrkivä jää huomaamatta.

Kadulla satunnaisesti tarkastaja poliisi on nähtävissä kaukaa ja siten vältettävissä

Pitäisi vähän miettiä tehokkuutrakin

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #166

Jos puhallusratsiassa pakoon ei kerran pääse ja ulkomaalaisvalvontaa on helpompi paeta, sehän vain tekee tuosta yhden prosentin saldosta entistä paremman..

Yllättävän hyvällä saannolla onnistuu kuitenkin... Johtuunee etnisestä profiloinnista. Tai sitten ei.

En mäkään kyllä usko että tänne kannattaa paperittomana jäädä kovin pitkäksi aikaa pyörimään. Eikä ne varmaan jääkkään. Kun ei tipu silloin mistään fyrkkaa. Paitsi rikoksista ja harmaasta taloudesta.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #184

Ulkomaalaisrikollisuuskin on tuontitavaraa ja sitä harrastavat Suomessa ammattilaiset, joilla paperit ovat kunnossa ja jotka tulevat vain pikavisiitille tänne

Keikkatyöläisrikolliset tekevät pääosan ulkomaalaisrikoksista

Ja kuten sanoin, tuo 1 % sisältää myös vihjeiden ja muiden analyysien perusteella löydetyt , randomtarkastus tuottaa vain jotain 0,01 % .

Suomen kaduilla pyörii päivittäin n 2000000-300000 ulkomaalaista joka päivä, joten random tarkastukset ovat huonompia tulokseltaan kuin loton pelaaminen

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #189

"Ja kuten sanoin, tuo 1 % sisältää myös vihjeiden ja muiden analyysien perusteella löydetyt , randomtarkastus tuottaa vain jotain 0,01 % ."

En tiedä mistä nuo tiedot on peräisin, mutta mitään random tarkastuksiahan ei poliisin mukaan tehdä. Ulkomaalaistarkastukset pohjaavat aina vihjeisiin tai poliisin omaan analyysiin alueesta jolla tavattaviin ihmisiin tarkastus kohdennetaan, jos niitä ei suoriteta jonkun tehtävän yhteydessä tavattaviin henkilöihin.

Missä tuo 0,01% on tullut?

On mahdollista, jopa todennäköistä, että ulkomaalaisrikollisuus on pääosin luvallisesti maassa oleskelevien tekemää. Varkauksissa taitaa Romanian romanit olla se johtava porukka ja ravintoloissa tapahtuvissa varkauksissa virolaiset. Somalit ja irakit taas kunnostautuvat ryöstöissä ja muissa. "Pikavisiitti" on näiden kahden viimeksimainitun ryhmän kanssa vähän ehkä kyseenalainen reissun kuvaus...

Kuitenkin selvää on että ulkomaalaisvalvontaa kannattaa ja tulee kohdentaa alueille, joissa näitä ulkomaalaisten tekemiä rikoksia kirjataan tehdyiksi koska

A: sillä on ennaltaehkäisevä vaikutus
B: paperittomuus ajaa helposti rikoksiin ja muihin ongelmiin, jolloin mahdollisuus paperittomienkin tavoittamiseen näiltä alueilta on korkea(hko). Toinen hyvä "kyttäyspaikka" olisi paperittomien klinikka, se olisi kuitenkin moraalisesti arveluttavaa.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #166

"Kadulla satunnaisesti tarkastaja poliisi on nähtävissä kaukaa ja siten vältettävissä

Pitäisi vähän miettiä tehokkuutrakin"

No juuri siksi poliisi käyttää siviilipukua ja keskittyy tietyn näköisiin ihmisiin. Osumistarkkuus paranee huomattavasti.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #145

Tuskin missään muussa maassa voi elää niin hyvin paperittomana ilman oleskelulupaa niin hyvin kuin Suomessa.
Saat asunnon, ravinnon, vaatteet, käyttörahaa, kielikursseja, karatekursseja ja muuta mukavaa toimintaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #203

Ei kielteisen päätöksen saaneet ole tukitoimien piirissä. Siksi ne painuvat "maan alle" yrittäessään vältellä palautuksia.

Palauttaminen on muutamiin maihin kuitenkin vaikeaa ja Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään tilapäinen oleskelulupa, jos:

1) häntä ei tilapäisestä terveydellisestä syystä voida palauttaa kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa; taikka

2) hänen paluunsa kotimaahan tai pysyvään asuinmaahan ei ole tosiasiassa mahdollista.

Oleskelulupaa 1 momentin 2 kohdan perusteella ei myönnetä, jos ulkomaalaisen paluu jää sen vuoksi toteutumatta, että hän ei suostu palaamaan kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa tai vaikeuttaa paluunsa järjestelyä.

Afganistaniin on onnistuttu viimevuosina palauttamaan vain muutamia kymmeniä. Se tarkoittaa siis sitä että väliaikaisia oleskelulupia myönnetään vaikka turvapaikkapäätös olisikin kielteinen...

En tiedä minkälaisten tukitoimien piirissä väliaikaisella oleskeluluvilla ollaan..

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #206

Turvapaikanhakijoilla, jotka odottavat päätöstä VOKeissa, ei ole vielä myönnetty oleskelulupaa, joten he ovat sitä ilman. Passihan lähes kaikilla oli mystisesti kadonnut jossain Haparandan ja Tornion välisessä erämaassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Poliisi lienee oppinut tekemään työnsä, mutta suomalaisten pitäisi oppia elämään globaalissa maailmassa, jossa henkkareita saatetaan "neljän vapauden unionissa" kysyä kaikilta silloin, kun tehovalvonta on menossa. Alkossa näin tapahtuu päivittäin... :)

Ehkä tapauksessa oli kyse vain kertojan ns. impivaaralaisesta änkyröinnistä ja omien epäluulojen vankina elämisestä? Siitä pitäisi oppia nopeasti pois.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Ei ole poliisi oppinut työtään jos esitetty tapahtumienkulku on totuutta vastaava.

Kyllä poliisin pitää kehdata sanoa, että ulkomaalaisvalvontaa ollaan suorittamassa, jos joku kysyy syytä henkilöllisyyden tarkastamiseen.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Etninen profilointi on yksiselitteisesti väärin sekä paha askel syrjivään poliisitoimintaan. Siksi on asiallista että tilanne tutkitaan asianmukaisen viranomaisen toimesta.

Ongelmallista tässä julkisessa riepottelussa on se, että poliisi ei ole voinut antaa vastinetta tapahtumille. Kaikki julkisuuteen tullut tieto on toisen käden tietoa asianomaisten perheenjäseneltä. Tarkoituksena ei ole syyttää ketään valehtelusta, mutta on tottakai kaikille selvää, ettei yhden henkilön kertomus perheenjäseniin kohdistuneesta tilanteesta ole välttämättä puolueeton. Varsinkaan kun kyseinen henkilö on itsekin täysin kuulemansa varassa.

Toivotaan että tilanteessa ei ole poliisi harrastanut laitonta etnistä profilointia saati käyttänyt tarpeettomia voimakeinoja kansalaisia kohtaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta on myös otettu kantaa:

http://yle.fi/uutiset/yhdenvertaisuusvaltuutettu_p...

Viime perjantain tapahtumista tehdään myös selvitys:

http://yle.fi/uutiset/helsingin_poliisin_ulkomaala...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

On se taas vähissä tänään uutisaiheet, kun tämäkin tapahtuma saa ihan järjettömät mittasuhteet.

Aika selvä asia ymmärtääkseni,

Jos poliisi on toiminut väärin, niin varmasti saa huomautuksen ja asiaa pahoitellaan, tuskin mitään muuta tapahtuu.

Jos poliisi on toiminut oikein, niin sittenkin asia on selvä

Tämän takia asia on nyt tutkittavana, joten oikeutta varmaan Suomessa kumpikin osapuoli saa.

Ihmeellistä uhrautumista on tässä tapauksessa puolin ja toisin, ihonväriltään kantasuomalaisista eroavat, ovat nyt sitten niiiiin kauhuissaan ja toisaalta tulee niitä, kikkelis kokkelis mikset näyttänyt passia kommentteja.

Yksittäistapaus, eikä mikään poliisin yleinen toimintatapa, mikäli näin on käynyt, hiukka malttia, niin taas voi kadulla kävellä poliisia pelkäämättä jälleen huomenna. :)

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Jos poliisi on toiminut väärin, niin varmasti saa huomautuksen ja asiaa pahoitellaan, tuskin mitään muuta tapahtuu"

Toivottavasti korvataan myös tabletti, joka kertomuksen mukaan rikkoontui.

Ja mikäli tosiaan hävitettiin kuvamateriaalia yksityishenkilön kännykästä, niin se on jo vakavampi juttu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Poliisin velvollisuus ulkomaalaisvalvonnassa on suorittaa etnistä profilointia samoin kuin liikennevalvonnassa kiinnittää huomiota ylinopeutta ajaviin ja vanhoihin, mahdollisesti epäkuntoisiin ajoneuvoihin. Papereiden näyttäminen tai muutoin henkilöllisyyden todistaminen pyydettäessä on täysin tavanomainen toimenpide jota ei kannata pelästyä tai joutua paniikkiin, ainakaan rehellisen ihmisen.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Poliisilla on velvollisuus rikkoa perustuslakia? Mietis nyt vielä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Aika kuvaava tuo rinnastus "mahdollisesti epäkuntoisiin ajoneuvoihin" ulkomaalaistaustaisen näköisistä ihmisistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Selkokieltä.

Jeesuskin puhui mielellään vertauksin saadakseen ajatuksensa paremmin esiin ja jotta yksinkertainen kansa ymmärtäisi kulloinkin käsiteltävästä aiheesta olennaisen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Parempi kuvaus olisi valtavirrasta poikkeaviin, poikkeavuus tietenkin riippuu kustakin tehtävänannosta. Tulli tekee vastaavanlaista profilointia varsinkin lentoasemilla. Tullin ja poliisin tehtävä olisi mahdoton jos kaikki pitäisi aina tarkastaa.

Pekka Heliste

Kysessä ei olekan etninen profilointi vaan tehdään aivan samalla tavalla suomalaisiinkin

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Profilointi on täysin ok silloin kun se kohdistuu epäkuntoisiin autoihin tai salakuljettajilta näyttäviin, mutta jos se tehdään etnisin perustein, se on yksiselitteisesti laitonta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä hyötyä annetun tehtävän kannalta ulkomaalaisvalvontaa suorittavilta poliiseilta olisi kiinnittää huomiota epäkuntoisiin autoihin?

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #201

Etninen profilointi on laitonta. Ei siihen juuri mitään voi selitellä, joten en ihmettele, että päätit kommentoida jotain muuta.

Sinä niistä epäkuntoisista autoista toitotit aiemmassa viestissäsi.

Jukka Mäkinen

Eikä ole.
Mikä tahansa yhdenvertaisuuden rikkominen on Suomessa viranomaisten taholta sallittua, jos siihen on pätevä syy. Näin sanoo perustuslaki.

Rautalankamalli 1:
Jos poliisilla on tiedossa tai hyvä syy epäillä, että maassa 10200 mustaa ihmistä laittomasti, niin silloin on erittäin pätevä syy tarkastaa mustat ihmiset, ja saamarin typerää "tasavertaisuuden" nimessä tarkastaa saman verran tai suhteellinen määrä pottunokkia.

Rautalankamalli 2:
Jos poliisilla on tiedossa tai hyvä syy epäillä, että maassa on ihmiskaupan seurauksena kymmeniä mustia afrikkalaisia naisia pakotettuna prostituutioon, niin poliisilla on erittäin pätevä syy tarkastaa Helsingin yössä vastantulevat mustat naiset. Etnisen profiloinnin avulla voidaan tarkentaa vaikka sen verran että hijab päässä kulkevia mustia naisia ei tarkasteta, ellei käytökseen liity jotain muuta epäilyttävää.

Järjen käyttö on sallittua poliisityössäkin, vaikkei ihan aina siltä näytä.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #207

Rautalankamallisi ei selitä, mikä oikeuttaisi rikkomaan lakia. Siihen ei oikeuta järjenkäyttö, vaikka varmaan joskus pitäisikin.

Rautalankamallissasi #2 taas ei ole kyse profiloinnista vaan tiettyjen henkilöiden etsimisestä. Tottakai heitä etsitään oletettujen tuntomerkkien mukaan.

Mutta voit käydä lukemassa perustuslain. Etninen profilointi ulkomaalaisvalvonnassa on yksiselitteisesti laitonta. Ja sen on poliisikin sanonut tähän aiheeseen liittyvissä tiedonannoissaan.

Lisäys:
Kerropa mikä perustuslain pykälä oikeuttaisi poliisin rikkomaan yhdenvertaisuusvaatimusta.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #208

Äkkiseltään tulisi mieleen, että julistamalla kadonneille turviksille ns "haku päälle" epäiltynä laittomasta maahantulosta voitaisiin tarkastaa tuntomerkkeihin sopivia henkilöitä ilman kitinöitä etnisestä profiloinnista.

Ei kai se niin vaikeaa olisi jos asia haluttaisiin oikeasti ratkaista. Laittoman maahantulon vaan pitäisi ensin olla rikos... Jota se ei jostain syystä ole.

Ehkä sen tulisi olla, jotta asiaan voitaisiin puuttua riittävin keinoin.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #209

"Äkkiseltään tulisi mieleen.."

Niinhän sitä luulisi, laki sanoo kuitenkin toisin. Ja hyvä niin, melkein kaikissa tilanteissa etninen profilointi on täysin perustelematonta ja joskus ihan silkkaa rasismia.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #208

Se sama kuudes pykälä joka säätää yhdenvertaisuudesta:

"6 §
Yhdenvertaisuus

Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Lapsia on kohdeltava tasa-arvoisesti yksilöinä, ja heidän tulee saada vaikuttaa itseään koskeviin asioihin kehitystään vastaavasti.

Sukupuolten tasa-arvoa edistetään yhteiskunnallisessa toiminnassa sekä työelämässä, erityisesti palkkauksesta ja muista palvelussuhteen ehdoista määrättäessä, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään."

siitä kun muutaman kerran luet ääneen neljännen viidennen ja kuudennen sanan, ILMAN HYVÄKSYTTÄÄ PERUSTETTA, niin asia saattaa valjeta.

Ei Suomen lainsäätäjät niin hölmöjä ole, ettei tehtäisi porsaanreikää noin vakavaan vallankäytön estämiseen kuin kansalaisten yhdenvertaisuus. Kansahan saattaisi kuvitella että heillä oikeasti on jotain peruuttamattomia oikeuksia. Yhdysvallat on vaarallinen esimerkki, siitä mitä pääsi tapahtumaan, kun perustuslakiin kirjatiin ehdottomia oikeuksia. Ja ne kansalaiset siellä vielä pitää kiinni niistä oikeuksistaan. Ehei, ei sellainen peli vetele Suomessa.

Meillä ei tarvitse kuin tarvittaessa määritellä mikä on hyväksyttävä peruste. Näppärää. Hallituskoalition puolueiden puheenjohtajat päättävät miten perustuslakivaliokunta äänestää, ja kansalaisten perustuslain "turvaamat" oikeudet ovat muovailuvahaa.

Demokratia on uskontoon verrattava illuusio yksinkertaisia varten.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla Vastaus kommenttiin #213

Niin. Ja kuten poliisikin on tämän aiheen osalta todennut, etnistä profilointia ei saa tehdä. Eli ulkomaalaisvalvonta ei ole HYVÄKSYTTÄVÄ PERUSTE poliisinkaan mielestä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #216

Ulkomaalaisvalvonta ei ole minkäänlainen peruste. Se on toimintaa, joka vaatii perusteen. Se, miten valvontaa tehdään, vaatii myös perusteen, ja tilanteesta riippuen myös etniselle profiloinnille saattaa löytyä hyväksyttävä peruste. Laki on aika avoin siltä kohtaa.

Onko kyseisessä tapuksessa edes ollut etnistä profilointia, ei ole mitenkään todistettu. Se, että blogisti ja muutama muu samanlainen heti kun tummaihoinen joutuu vastakkain järjestyksenvalvojien kanssa huutaa "rasssti" ja "etninen profilointi" ei tee sitä yhtään todemmaksi. Kyseisten poliisien illan työstä ei ole mitään tietoa. Mitäs jos selviää, että ovat kyselleet henkilötodistusta 98 ei-mustalta ja ja näiltä kahdelta mustalta.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #217

Kyllä rasismin tässä ketjussa ovat ottaneet esille aivan muut. Kuten sinä.

Käyttäjän PekkaVeistola kuva
Pekka Juhani

Ylen sivuilla on kooste siitä mitä poliisit saavat tehdä ja miten heidän pyyntöihinsä tulisi reagoida.

http://yle.fi/uutiset/6_asiaa_jotka_on_hyva_tietaa...

Minulta on tarkastettu passi Englannissa, Saksassa ja Kiinassa. Ihan hyvin nämä tapaukset sujuivat.

Minulla on yleensä ajokortti aina mukana ja jos joku haluaisi kysyä henkilöllisyyttä en kokisi henkilöllisyyden todistamista kovinkaan vaikeaksi.

Onneksi Suomessa ei ole tapana ampua ensin ja kysyä sitten. Tämäkin tapaus on tutkinnassa ja etenee. Siihen saakka pitää odotella.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Kiitos, että laitoit linkillä faktaa pöytään.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Karolla ei taida muuta olla sanavarastossa käytössä kuin "etninen profilointi".

Toimituksen poiminnat