Karo Kankus Afrikansuomalaisen ääni kuuluu...

Kirjaston puolella

Vastasin Yleisradion vaalikoneeseen olevani valmis perimään kirjaston käytöstä vuosimaksun, jos sillä voitaisiin taata kirjastopalvelujen laatu. Vastasin kuitenkin, että mielestäni kirjastojen palveluiden tulee lähtökohtaisesti olla maksuttomia. Ajattelin varmaankin, että itselläni olisi tulevaisuudessa varaa vuosimaksun maksamiseen. Eräs opiskelukavereistani oli ihmetellyt, että olin ylipäätään ollut valmis harkitsemaan vuosimaksun perimistä kirjastopalveluista. Kyseessä ei hänen mielestään ole neuvoteltavissa oleva asia ja tiedon tulee olla ilmaista, sekä kaikkien saatavilla olevaa. Hän on tietenkin täysin oikeassa.

 

Syy siihen miksi olin valmis harkitsemaan vuosimaksun perimistä kirjastopalveluista, on ilo ja ylpeys, jota tunnen kirjastolaitostamme kohtaan. Kirjastoja olen kehunut vuolaasti myös ulkomailla oleskellessani. Kirjastosta löytää usein juuri sen mitä haluaa ja tarvitsee, ja jos ei löydä sen voi tilata muista kirjastoista. Kaukolainatkaan eivät tosin ole täysin ilmaisia. Kirjastopalveluiden piiristä ei kuitenkaan tule sulkea pois ketään vuosimaksua säätämällä. Kaikilla tulee olla mahdollisuus ilmaiseen tiedonhankintaan, sivistymiseen ja myös lukemiseen lukemisen itsensä vuoksi. Kaikkien saatavilla oleva tieto ja mahdollisuus itsensä sivistämiseen ovat myös takeita kansanvaltaisuudelle.

Kirjastopalveluiden maksuttomuudesta on kaikeksi onneksi säädetty myös kirjastolaissa, ja toisin kuin lukukausimaksuja, kukaan ei näytä ehdottaneen vuosimaksuja kunnallisiin kirjastoihin. Sipilän hallitus on kuitenkin osoittanut, ettei aina ole syytä ylettömään optimismiin.

 

J.K; Otsikko ei liity suoraan mihinkään vetoomukseen, enkä ole allekirjoittanut vetoomusta kirjastopalveluiden puolustamisesta.

Karo Niza-Kondwa Kankus 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Risto Salonen

Kirjastoa ei tarvitse panna maksulliseksi, jos professori Keloharjun tutkimukseen on uskominen. Tutkimuksen mukaan kohteena olevissa 19 kunnissa oli kovasti poltettu rahaa joulukuussa. Syynä oli odotettavissa oleva budjetin alittuminen ja siksi ostoja lisättiin merkittävästi joulukuussa. Aalto-yliopiston tutkimus käsitti 19 suurta suomalaista kuntaa vuosilta 2012-2015, ja tutkijat olivat käyneet läpi 10 miljoonaa ostolaskua yhteensä 28 miljardin euron arvosta.
Jos budjetointi on näin huonoa, niin ei ole perusteltua korjata virhettä kirjaston kustannuksella.

Toimituksen poiminnat