Karo Kankus Afrikansuomalaisen ääni kuuluu...

Olkaa rohkeampia

Tämän vuoden rasisminvastaisen viikon yhtenä teemana on ollut arkipäivän rasismiin ja muuhun syrjintään puuttuminen, esimerkiksi joukkoliikennevälineissä. Kampanja käyttää sosiaalisessa mediassa häshtägejä #olenkanssasi #jagårmeddig ja #imwithyou. Rasismiin ja muuhun syrjivään käytökseen voi puuttua julkisessa tilassa menemällä uhrin luokse ja osoittamalla tälle tukensa.

 

Kerran ollessani syömässä ranskalaisessa ravintolassa Krakovassa odottelin kaikessa rauhassa ruoka-annostani. Useilla naispuolisilla tarjoilijoilla oli lyhyehköt ja ihoa myötäilevät nahkahameet. Annosta odottaessa huomasin toisen tarjoilijan, siis miehen, asettavan kätensä toviksi kollegansa nahkahameelle. Menin tapauksesta hämilleni enkä sanonut tai tehnyt mitään. Sillä hetkellä ei mieleeni juolahtanutkaan, että kyse voisi olla seksuaalisesta ahdistelusta. Nyt asian selvittäminen on liian myöhäistä.

 

Myöhemmin palattuani Suomeen istuin pöydässä lähikapassa ja vastapäätä istuivat mies ja nainen. Mies kosketteli naista jatkuvasti naisen näyttäessä vaivaantuneelta. Menin jälleen kerran hämilleni, enkä puuttunut tilanteeseen. Tällä kertaa menin sentään vaivaantuneen osapuolen luokse jälkeenpäin ja yritin mumista jotakin lohduttavaa.

 

Esimerkit eivät suoranaisesti liity rasismiin. Ne ovat kuitenkin ajankohtaisia muun muassa #metoo-kampanjan ja Aku Louhimiehen tapauksen takia. Sitä paitsi, myös Minna Canthin päivä oli aikaisemmin tällä viikolla. Kehotan kaikkia olemaan itseäni rohkeampia ja puuttumaan tällaisiin pieniin arkisiin epäkohtiin. Siis tehkää niin kuin minä sanon, ei niin kuin minä teen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Voisin kertoa kaksi enemmän tai vähemmän häiritsevään rasistiseen purkaukseen liittyvää kokemusta metrosta. Toisen olen joskus kertonutkin Puheenvuorossa ja Karo saattaa muistaa sen. Siinä en puuttunut tilanteeseen, tuoreemmassa olin hullunrohkeampi. Joitain vuosia sitten satuin samaan metrovaunuun kuin kaksi somalipoikaa ja heidän ehkä mumminsa. Pojat vertailivat suomeksi jotain pelimailojaan ja sitten toinen letkautti että toisen nenä on kärsämäinen niin kuin suomalaisillakin koska ne syö sianlihaa. Mummi ei luultavasti kuullut tai ei ainakaan ilmaissut paheksuntaansa, ja kantasuomalaiset pidättelivät nauruaan ja ehkä vähän kiukkuakin. Pikku juttu, mutta periaatteessa puuttumisen paikka jollekulle esikuvahenkilölle tai ulkopuolisellekin.

Pari kesää sitten myös metrovaunussa joku kaksimetrinen korsto ajautui sanaharkkaan parin kolmen eteläitäeurooppalaisen kanssa ja alkoi huutaa näille jotain mikä ei enää liittynyt aiheeseen vaan syytti näitä ryöstöyrityksen lisäksi päällekäymisaikeista, mistä ei ainakaan vielä näkynyt merkkiäkään. Kaikki huusivat, korsto eniten ja vaati "mutiaisia" nyrkkimatsiin heti seuraavalla asemalla. Korotin ääntäni äärimmilleen ja huusin että tappakaa saatanat vaikka toisenne siellä sitten ennen kuin poliisi tulee paikalle mutta nyt pidätte perkele turpanne kiinni kun täällä sisällä on ihmisiäkin paikalla. Olin kai ylittänyt itseni päätellen reaktioista, kaikki vaikenivat eikä kukaan katsonut minua paheksuen. Myöhemmin tajusin että olin vain onnekas kun selvisin ehjin nahoin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Saattoi tuossa onnekkuuden lisäksi auttaa sekin että ennen kuin aloin huutaa otin kännykän poskelleni ja tarkkailin tilaa ja tihrusin seinäkylttiien hätänumeroa. Varmaan arvelivat että olin oikeasti soittanut poliisit tai vartijat vastaanottajiksi. Sinällään ulkopuolisen on aika mahdotonta arvioida kuka missäkin tilanteessa on ollut syyllinen ja kuka uhri tai onka syyyllisasteissa eroja. Vaarana on joutua itse mukaan vaikka syntipukiksikin tai ainakin yhteiseksi turpiinvetotauluksi. Niin kuin tiedäte ammattilaisetkaan ei selvää ota raastuvassa eikä mustissamaijoissa mistä tilanne lähti ja kehittyi.

Karo teit viisaasti kun et styöntänyt näppejäsi syvemmälle sen kollegansa hameentakamusta hivelleen ja uhriksi olettamasi väliin. Parempi kun kirjoittelet täällä keuin että saat lättyyn ja sinisiin silmiisi maailmanpeöastajana. Ahdisteluksihan se sinun tyttöparan lohduttelusi tulkittaiiin helposti ja tiedä vaikka pikku esileikkiä pelasivat ennen omaa ruokatuntiansa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Rohkeasti toimittu siellä Metrossa. Viisaudesta en tiedä, mutta nyt en tosiaan tiedä mistä tarkalleen ottaen oli kyse. Epävarmuus on pidemmän päälle raskasta.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Rohkeutta itse kukin toki kaipaa muita auttaakseen. Siinä samaa mieltä. Vaikea asia tuo rohkeus - etenkin jos on sosiaalista painetta toimia toisin kuin itse uskoo että pitäisi. Esittää mielipiteitä jotka omasta mielestä ovat oikein - mutteivat tuo kaikella todennäköisyydellä itselleen mitään kivaa.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kerran olin prisman jonossa, jossa eräs pigmentiltään erilainen herra tuli röyhkeästi etuileen ja sanoi: Anna "jauhonaama" tietä, ettei tarvitse vetää lättyyn.

Työkaverini "kurdi" kertoi kuinka somali vanhemmat hakevat omat muksunsa pois leikkikentältä, jos siellä on arabi taustaisia lapsia. Ja toisin päin kuullema tapahtuu.

Vedä Karo käki kurkkuun ja vihellä, sen rasismis kanssa. Pistäkää ensin omapesä kondikseen ennen kuin tulette suomalaisia ohjeistamaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Karo on kyllä suomalainen itsekin, mikä ei kyllä taida kommenttiisi toisaalta liittyäkän.

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

#3
Pistäkää ensin omapesä kondikseen ennen kuin tulette suomalaisia ohjeistamaan.
.............

Pitäisikö tämä ymmärtää niin, että sinä et lakkaa olemasta rasisti ennen kuin kaikki muut lakkaavat olemasta?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Ilmeisesti Karon pitäisi laittaa somalien, arabien ja kaikkien pigmeltiltään ”erilaisten” pesät kuntoon. Aika suuri tehtävä suomalaisella nuorella miehellä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #13

Aivan, sitä paitsi sosiaaliset tilanteet ja kanssakäyminen vaativat oman palaumisaikansa muutenkin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itse näin tilanteen, jossa pienen lapsen kanssa kanssa kaupassa ollut nainen ( ehkä lapsen äiti) nosti kyseisen lattialle makuulla huutaneen lapsen syliinsä ja suukotteli lasta vaikka tämä huutaen ja potkien vastusti tekoa.

Menin lohduttamaan lasta osoittaakseni hänelle tukeni, jolloin lasta sylissään lujasti puristanut nainen kehoitti minua huonolla suomenkielellä ja poliisilla uhaten poistumaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"“We want people who want to come here, abide by our laws, integrate into our society, work hard, not lead a life on welfare,” Mr. Dutton said. He also cited news reports that white farmers in South Africa were in danger for their lives."

Australian maahanmuutosta vastaava ministeri on huolissaan valkoisiin Etelä-Afrikassa kohdistuvasta rasismista. Se rasismi ei jääkään ihan bussissa tai raitiovaunussa huutelun tasolle, vaan sitä toteutetaan murhien avulla.

Sekin tietysti ihmetyttää, että kuinka rasismi voi olla mahdollista, kun rotujakaan ei kerran ole.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Maatilamurhissa tosiaan on arveltu olevan rasistisia motiivejakin mukana.Mikäli maat takavarikoidaan ANC:n kaavailujen mukaan ei tilanne ainake helpotu. Ainakin pilvellä on se hopeareunus, että Zimbabwen tilannetta pyritään välttämään, mikäli ANC:n johto siis pitää lupauksensa.

Rotu on lähinnä sosiaalinen konstruktio, mutta rodullistamista kyllä on. Siksi on sitä rasismiakin

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

"...arveltu olevan rasistisia motiivejakin mukana...". Ihan totta, tätä se on.

1. Kaikki valkoiset ovat samanlaisia.

2. Kaikki valkoiset ovat pahoja.

3. Valkoisen ei tule koskaan sanoa mitään kriittistä toisen värisestä ihmisestä.

Nykyään kaikkien muiden kuin valkoisten ryhmän mielipiteiden arvo mitataan kyseisen ryhmän nauttimien privilegioiden mukaan. Privilegioista tärkein on uhriasema.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #25

Sen verran huomauttaisin, että pelkkä ihonväri ei riitä mielipiteiden arvon ja uhriaseman määrittelyyn. Myös sukupuolella ja seksuaalisella suuntautumisella on merkitystä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

"Privilegioista tärkein on uhriasema."

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #25

Olisi kai pitänyt olla jämäkämpi ja todeta että miehissä minun nähdäkseni on niitä rasistisiakin motiiveja.

En voi kyllä allekirjoittaa mitään noista kolmesta kohdasta, saati pitää niitä yleispätevinä totuuksina.

Uhrautumiseen liittyvistä asioista puheenollen osaavat sen kyllä valkoisiksi mielletytkin. Siitä on hyvä esimerkki alempana kommenttikentässä.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Rasismilla ratsastamisen vastaista viikkoa me tarvittaisiin, ei suinkaan sitä tukevaa viikkoa. Miten perustelet, ettei rasismista syytetä muita kuin valkoihoisia. Ja nyt tarkkana: miten uskot uutisoitavan hypoteettisen tapauksen, jossa valko-ihoisten nuorten miesten joukko käy käsiksi mustaihoiseen tyttöön julkisella paikalla?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #41

Eiköhän sitä epäiltäisi alkuun rasistiseksi päällekarkaukseksi noilla tiedoilla. Eikö tuo ole aika itsestään selvää.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #45

Kyllä, siinä puhuttaisiin rasismista suurin otsikoin. Kysymys kuuluukin, miksi ei puhuta rasismista mikäli roolit ovat päinvastaiset. Ylipäätään näissä ei valkoisten tekemisissä rikoksissa pyritään niin hämärään ja yleiseen uutisointiin kuin mahdollista. On jopa pyritty sälyttämään syyllisyyden taakkaa uhrin harteille. Jos kerran puhut rasismista puhu myös rasismista valkoihoisia kohtaan, se on myös arkipäivää.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

”Maatilamurhissa tosiaan on arveltu olevan rasistisia motiivejakin mukana.” Et voi olla tosissasi!

Juha Hämäläinen

Karo. On aivan normaalia, että ihmiset koskettelevat toisiaan. Jopa miehet voivat taputella naisia mikä toki nykyaikana voi kuullostaa oudolta. Tekoon voi liittyä myös seksuaalisia vaikutteita, mikä enemmän kuin tavallista ja hyvin normaalia.

Sinun ei kuitenkaan kannata puuttua ihmisten tekemisiin tässäkään suhteessa. Taputtelut eivät kuulu sinulle ja jollet kestä katsoa niin käännä päätäsi.

Aikuiset osaavat kyllä pyytää apua julkisella paikalla, jos tuntevat olevansa uhattuja. Tätä voi olla vaikeaa ymmärtää. Meidän tehtäviimme ei kuulu jatkuva toistemme tarkkailu.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kirjoittaja esittää kaksi esimerkkiä tilanteista, joihin hänen mielestään olisi ollut syytä puuttua.

Millä tavalla niihin olisi pitänyt puuttua? Millä ihmeen oikeudella niihin olisi voinut puuttua? Yhdysvalloista tuttu "tarkkaile ja rankaise" -mentaliteetti näyttää yhä selvemmin rantautuneen Suomeen kaikenmaailman #metoo -mölinän mukana.

#olenkanssasi #jagårmeddig ja #imwithyou. Voi hyvänen aika. Miksi tällaiset asiat ovat muka tärkeitä? Kenellä se ongelma oikein on? Tuntuu kovasti siltä, että ihmiset, jotka menevät mukaan tällaiseen liikehdintän, elävät muutoin kovin tyhjää elämää, ja ilmeisesti saavat näiden liikeiden mukana sisältöä siihen tyhjyyteen. Muutenkin tämä postmodernismin taistelu terveen järjen tuhoamiseksi on saanut hysteerisiä ulottuvuuksia.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Näin jälkiviisaasti toivon että olisin kysynyt edes siellä Krakovan ravintolassa jotakin. Vaikka ei maailmani kaadu pienessä epätietoisuudessa elämiseen.Toisessa tapauksessa olisin voinut asiasta vähintään huomauttaa tälle mieshenkilölle.

Ongelma se on tietenkin syrjintää kohtaaville. Enkä vähättelisi ihmisten halua auttaa ja olla tukena, on näistä arkipäivän rasismitapauksista ollut sen verta juttua vuosien varrella.Vaikka pari hakisikin vain sisältöä elämään, ei kaikkien motiiveja ole syytä kyseenalaistaa ja epäillä.

Sitä en tiedä miten postmodernismi liittyy syrjivään käytöksen esille tuontiin ja siihen puuttumiseen. Sehän on kai lähestymistapa esim. tutkimukseen, jossa ajatellaan ettei absoluuttista totuutta ole, eikä sitä voi saada. Sekä tietysti taiteen suuntaus.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Postmodernin yhteiskunnan katsotaan muodostuvan monista ja yhtenään vaihtuvista alakulttuureista. Siis "moderni" monikulttuurinen yhteiskunta, joka jatkuvasti taantuu alakulttuuriensa tasolla niiden hyväksynnän kautta.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto Vastaus kommenttiin #24

Postmoderni yhteiskunta kadottaa kosketuksensa siihen todellisuuteen, jota moderni yhteiskunta piti itsestään selvyytenä. On aika myöntää, että kaikki kulttuurit eivät ole samalla moraalisen kehityksen asteella. Kun moraalista relativismia käytetään suvaitsevaisuuden perusteena, eikö se ole ristiriidassa itsensä kanssa? Kulttuurirelativismi on suorastaan halvaannuttanut ajattelumme asioista, jotka ovat tärkeitä kulttuurimme eloonjäämisen kannalta.

Juha Hämäläinen

#23. Ihmisten auttamisessa ei moitittavaa. Mutta ei kannata auttaa ihmisiä, jotka eivät apua pyydä tai kaipaa. Emme voi eikä meidän tarvitse tietää miksi joku pitää kättään toisen nahkahameen peittämän pepun päällä. Se ei kuulu muille. Ehkäpä juttusi tarjoilijat olivat jonkin sortin pari. Tai he ovat niin hyviä kavereita, että voi pitää kättään toisen pepulla. Olisin enemmän huolestunut liian vähäisen lähentelyn puutteesta. Se on vakavan häiriön merkki.

Juha Hämäläinen

Kasvata kunnon parta niin olet enemmän kiinnostavan näköinen.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

Mietin pitkään kommentoinko. Päätin jättää. Sitten huomasin asemasi poliittisessa puolueessa. Käsittelemäsi asia on mitä suuremmassa määrin politisoitunut. Siksi nämä ajatukset.

Karo, kirjoitat esim. näin: "Useilla naispuolisilla tarjoilijoilla oli lyhyehköt ja ihoa myötäilevät nahkahameet. Annosta odottaessa huomasin toisen tarjoilijan, siis miehen, asettavan kätensä toviksi kollegansa nahkahameelle. Menin tapauksesta hämilleni enkä sanonut tai tehnyt mitään."

Taisi aamupuuroosi lörähtäää reilusti velliä mukaan(( Kirjoititko tosissa? Parodioitko? Teksti nimittäin toimisi hyvin parodiana. Oletko kuullut, että on kulttuureja, jossa ihmiset vieläkin - kaikesta huolimatta- kommunikoivat myös koskettelemalla. Suomessa tosin ei enää uskalla - kun #miituu.

Vakavammin. Olen aina pitänyt rasismia ja syrjintää sekä alistamista jne. vakavina asioina, pahimmillaan rikoksina, niin vakavana, että siihen suhtaumisen soisi myös olevan vakavaa. Turhasta ei kannata etsien etsiä rasismia tai syrjintää tai alistamista - sitä esiintyy ihan oikeastikin.

Ei kosketteleminen kavereiden tai ystävien kesken (miksi mm. kertomasi esimerkki hyvin on tulkittava) ole rasismia, ei syrjintää, ei alistamista... Rasismia ilmenee, kuten muutamissa kommenteissa on hyvin esitetty, hyvin erilaisissa tilanteissa.

Älä leiki vakavalla asialla. Menneilään olevilla, alkujaan hyvää tarkkoittaneilla, mutta osin väärille raiteille suistuneilla kampanjoilla ja mahdollisilla väärintulkinnoilla on jo saatu aikaan fyysisiä uhreja, henkisistä puhumattakaan. Emme kaipaa niitä lisää. Enemmän tutkintaa ja vähemmän julkista hutkintaa.

Ex-sinisilminen täältä, kaikella kunnioituksella. Elämä opettaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Puoluekantani ei ole salaisuus enkä näe miten se liittyy asiaan kysymyksen poliittisuudesta huolimatta. Teksti on ihan tosissaan kirjoitettu eikä parodia. Kuten olen jo aiemmin ja tekstissäkin pyrkinyt sanomaan, en pitänyt esille nostamaasi ahdisteluna sen tapahtuessa. Asia alkoi vaivaamaan vasta myöhemmin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Ei voi parodioida; he tekevät sen itse.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

"Olkaa rohkeampia."

Eräs tehokkaimmista keinoista saada turpaan on mennä puuttumaan tilanteisiin, jotka eivät itselle kuulu ja joiden taustoista ei mitään tiedä. Koettu oikeamielisyys, olkoonkin se vaikka moraalista kultaa, ei helpota asiaa.

Neuvoasi kannattaa soveltaa korkeintaan jossain päin Turun saaristoa pidettävillä rapujuhlilla ja silloinkin vain alkuillasta.

Oikeastaan - suoraan sanottuna - pidän "neuvoasi" täysin älyvapaana. Ei jatkoon.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sitten kannattaa varmaan puuttuA tilanteisiin silloin, kun se mitä tapahtuu on melko selvää ja useinhan se on.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Minusta rasistinen huutelu tai puhe täällä koillisella pääkaupunkiseudulla on vähentynyt. Olen pistänyt sen tyytyväisenä merkille.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sehän on hyvä. Meilläpäin uutisoitiin hiljan rassistisen huutelun ja puheen lisääntyneen, myös sosiaalisessa mediassa. Itse en ole kyllä erityistä muutosta huomannut, mutta eihän se paljoa kerro.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Näin uutisen. Pääkaupunkiseudulla se "trendi on jo menemässä ohi".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Rasismia on kahdenlaista. Rakenteellinen ja yksilöiden harrastama. Ne tukevat toinen toistaan.
Yksilöiden harrastama rasismi on sellaista käytöstä millä alistetaan tai nolataan spontaaneissa kohtaamistilanteissa ihmisiä jotka eivät kuulu alistajan tai nolaajan hierarkioissa ylempiin portaisiin. Kirjoitan tämän siksi että sellaista käytöstä löytyy myös tästä ketjusta. Rasismi myös sopii hyvin konservatiivisen elämänasenteen pariksi vaikkei kaikki konservatiivit ole rasisteja.

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Osaatko Lappalainen antaa arvion tai veikkauksen siitä, mikä on rasismin väestötiheys? (esim. muodossa rasisteja/1000 asukasta)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mika Laasaselle huomauttaisin että kannattaa laittaa sellainen profiilikuva, josta kasvot ovat tunnistettavissa.

Käyttäjän ErkkiSaarinen kuva
Erkki Saarinen

"Tämän vuoden rasisminvastaisen viikon yhtenä teemana on ollut arkipäivän rasismiin ja muuhun syrjintään puuttuminen, esimerkiksi joukkoliikennevälineissä"

Jyväskylässä poliisi esti valkoihoisia miehiä menemästä kaupungin uimahalliin normaaliin aikaan, koska siellä oli tummaihoisia naisia. Mitä tehdä tämmöiselle?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Hyvää toimintaa poliisilta estää Marco de Witin sakkia pääsemästä häiriköimään uimareita. Pelottavat mokomat vielä pahanpäiväisesti lapset ja vanhukset.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Rasismia ja syrjintää on todellakin kahdenlaista: laillista ja laillista. Laillisesta rakenteellisesta rasismista ja syrjinnästä on hyvänä esimerkkinä positiivinen syrjintä eli positiivin rasismi. Vaikka sitä perusteltaisiin millä tahansa tavalla, niin kyllä se puhtaaksi viljeltyä rasismia on. Jos valtaväestöä suosittaisiin polkemalla toisen kansan osan yhdenvertaisuutta ja oikeuksia rasismin huomaisivat hitaimmatkin heti. Yksilötasolla rasismia esiintyy vaikkapa kouluissa ja kaduilla. Miten luonnehtisit tilannetta, jossa tuhat ihmistä ei voi käyttää uimahallia, koska se on varattu parillekymmenelle naiselle, jotka eivät voi olla saman katon alla miesten kanssa, tuskinpa edes vääräuskoisten naistenkaan kanssa. Entäpä mitä mieltä olet siitä kun jokunen vuosi sitten kaduilla ryösteli ja pahoinpiteli ihmisiä maahanmuuttaja jengi, joka nimenomaan sanoi, että he etsivät uhreikseen valkoisia jauhonaamoja. Oikeudenkäynnissä ei mainittu halaistua sanaa rasismista. Rasismi valkoihoisia ja vääräuskoisia kohtaan on tabu. Voisitko valaista minua. Miksi?

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Täydellisen tyhjänpäiväinen kirjoitus.

Toimituksen poiminnat