Olkaa rohkeampia

Tämän vuoden rasisminvastaisen viikon yhtenä teemana on ollut arkipäivän rasismiin ja muuhun syrjintään puuttuminen, esimerkiksi joukkoliikennevälineissä. Kampanja käyttää sosiaalisessa mediassa häshtägejä #olenkanssasi #jagårmeddig ja #imwithyou. Rasismiin ja muuhun syrjivään käytökseen voi puuttua julkisessa tilassa menemällä uhrin luokse ja osoittamalla tälle tukensa.

 

Kerran ollessani syömässä ranskalaisessa ravintolassa Krakovassa odottelin kaikessa rauhassa ruoka-annostani. Useilla naispuolisilla tarjoilijoilla oli lyhyehköt ja ihoa myötäilevät nahkahameet. Annosta odottaessa huomasin toisen tarjoilijan, siis miehen, asettavan kätensä toviksi kollegansa nahkahameelle. Menin tapauksesta hämilleni enkä sanonut tai tehnyt mitään. Sillä hetkellä ei mieleeni juolahtanutkaan, että kyse voisi olla seksuaalisesta ahdistelusta. Nyt asian selvittäminen on liian myöhäistä.

 

Myöhemmin palattuani Suomeen istuin pöydässä lähikapassa ja vastapäätä istuivat mies ja nainen. Mies kosketteli naista jatkuvasti naisen näyttäessä vaivaantuneelta. Menin jälleen kerran hämilleni, enkä puuttunut tilanteeseen. Tällä kertaa menin sentään vaivaantuneen osapuolen luokse jälkeenpäin ja yritin mumista jotakin lohduttavaa.

 

Esimerkit eivät suoranaisesti liity rasismiin. Ne ovat kuitenkin ajankohtaisia muun muassa #metoo-kampanjan ja Aku Louhimiehen tapauksen takia. Sitä paitsi, myös Minna Canthin päivä oli aikaisemmin tällä viikolla. Kehotan kaikkia olemaan itseäni rohkeampia ja puuttumaan tällaisiin pieniin arkisiin epäkohtiin. Siis tehkää niin kuin minä sanon, ei niin kuin minä teen.

KaroKankus
Vasemmistoliitto Turku

Syvästä etelästä (Suomen etelärannikolta) susirajan taa kotoutunut historianopiskelija. Joensuun seudun Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja elinvoimajohtokunnan varajäsen. On oppinut jo ymmärtämään paikallisia, ainakin puhetta, kulttuurishokistakin on toivuttu.
Japanista olen hyvin kiinnostunut. Erityisesti ruuasta ja populaarikulttuurista.
Blogini nimeä on inspiroinut tämä Kansan Uutisten artikkeli:
http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3367542-afri...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu